dunszt.sk

kultmag

60 éve született Kaszás Attila

A mai napon lenne 60 éves a Vágsellyén született Kaszás Attila, Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színész. A komáromi Selye János Gimnázium után a budapesti Színház és Filmművészeti Főiskolát végezte el 1983-ban. 1984-től tizenöt éven át a Vígszínház társulatának tagjaként dolgozott, 2003-tól pedig a Nemzeti Színház tagja volt. Pályája során főszerepet játszott 50 darabban, több filmben szerepelt, valamint számos zenés darabban és musicalben is nyújtott nagyszerű alakítást.

Nagyapja halála kapcsán mesélte egy 2003-ban készült interjúban: „Emlékszem, karácsonykor történt mindez, a szüleim, ünnep ide, ünnep oda, nem engedték be a kórházba. Valami szelíd természetesség lengte körül az elmúlását, amelyben, persze, volt szomorúság is. Tudom, hogy a halál ma tabutéma. Látom, hogy az emberek félnek a haláltól, és rosszul félnek.” Majd arra a kérdésre, lehet-e jól félni valamitől, hozzátette: „Az ismeretlentől lehet félni, de a haláltól… A születésünktől sem félünk, adomány az is, ez is. Nem úgy hiszek a túlvilágban, mint a keresztények, s nem úgy, mint az ezoterikusok. Nem a mennyországban és nem a nirvánában, egyszerűen a végtelenben hiszek – ami valóban félelmetes, hiszen földolgozhatatlan a mi végességünkben. Születésünktől a halálunkig mindent behatárolunk. Odakinn nincsenek mértékegységek… Kitaláltuk a centimétert, az időt, hogy élhetővé tudjuk tenni a létünket. De hol vagyunk mi a végtelenben?”

2007-ben, 49 évesen hunyt el. A Tizenkét dühös ember című darab kezdete előtt hirtelen összeesett, agyvérzést állapítottak meg nála, majd négy nap kóma után hunyt el. Búcsúztatásán Tóth Tibor, Lukács Sándor, Jordán Tamás, Szarvas József és Rudolf Péter tartott búcsúbeszédet, majd hamvait Várszegi Asztrik püspök megszentelte, és a Dunába szórták.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket