dunszt.sk

kultmag

Veszélyben a filmipar

Független filmesek, mozitulajdonosok, cégtulajdonosok: egytől egyig mindenki érintve van a világon úrrá lett kényszerhelyzetben. Eleinte úgy tűnhetett, néhány halasztással megúszhatja a filmipar a koronavírus mellékhatásait, ám mostanra nyilvánvalóvá vált, nem egyszerű feladat előtt állnak. A Guardian megkérte az iparban dolgozókat, meséljék el történetüket: több száz választ kaptak, több száz dühös és összezavarodott ember válaszát. Nem csupán elmaradt és elhalasztott fizetésekről van szó, kérdéses az is, egyáltalán talpra tud-e majd állni a filmipar a megpróbáltatások után.

Philippa Lowthorpe, a Misbehaviour rendezője elmesélte, hogy a film múlt hétfői premiere után rohamosan esett a nézettsége, és végül csupán a felét tudta hozni annak a bevételnek, amelyre számítottak. Mindazonáltal nem bánja, hogy nem halasztották el a film bemutatóját, az óráról órára változó helyzetben nem tudták volna meghozni ezt a döntést. „Ezek rendkívüli körülmények, és a filmeknek valós szerepe van most az emberek felvidításában, úgyhogy örülök bármilyen örömnek, amit adni tudunk.”

Egy független mozi, a The Picture House tulajdonosa, Kevin Markwick elmesélte, hogyan zuhant egy hét leforgása alatt az intézmény látogatottsága: múlt vasárnap 1000-en, egy héttel később pedig már csak 178-an jöttek el. „Hétfőn 65 ember jött be hozzánk, leginkább idősek, amit őrületesnek találtam.” A hely étteremként is funkcionál a mozi mellett, amely jelenleg zárva van, de amikor a helyi anyák napjára helyet foglalt vendégeket felhívták, a legtöbbjük jönni akart volna így is. „Szerintem otthon kellene maradniuk és újranézni a Maffiózókat.” A mozit legalább három hónapig tervezi zárva tartani, és így az intézmény, amelyet még a szülei indítottak 1964-ben, komoly veszélyben van.

Tammy ‘TS’ Botkin épp második világháborús veteránokkal forgatott dokumentumfilmet a Fülöp-szigeteken, hogy ezek az emberek még a haláluk előtt részesüljenek a nekik járó elismerésben: most szereplői veszélyeztetettek, és a munkálatoknak értelemszerűen meg kellett állniuk. Nemcsak alkotók, rengeteg forgatáson segédkező ember is hirtelen maradt munka nélkül, bármiféle biztosíték nélkül. Független filmesek és stúdiók kerülhetnek a csőd szélére vagy olyan pozícióba, ahonnan szinte lehetetlen újra lendületet venni. Jo Rae, a Kraken Films tulajdonosa pedig arra reflektált, hogy bár az embereknek azt javasolják, maradjanak önkéntes elszigeteltségben és nézzék a Netflixet (amelynek akkorát ugrott a látogatottsága, hogy csökkenteniük kellett az adatforgalmukat), nem szabad elfelejteni, hogy azok nagy részének, akik az ott megtalálható tartalmakat gyártották, most fel van függesztve a megélhetése.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket