dunszt.sk

kultmag

Közel 15 ezer kötet érhető el ingyenesen

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet nemcsak az oktatásban hozta el a digitális fordulatot, hanem a teljes kulturális szférában: a színházak, a zenekarok és a múzeumok után egyre több kiadó és könyvtár nyitja meg ingyenesen adatbázisát az érdeklődők felé.

Az olyan közismert online platformok mellett, mint például a Digitális Irodalmi Akadémia, egyre több fontos kutatói fórum csatlakozik a kezdeményezéshez: az Arcanum egy hete ingyenesen olvashatóvá tette teljes folyóiratarchívumát, a mai naptól pedig a Szaktárs portál adatbázisa vált elérhetővé, így immár közel 15 ezer kötet tölthető le összesen 12 könyvkiadótól.

„A kialakult helyzetben kötelességünknek éreztük, hogy a mindenki számára szabad hozzáférés megteremtésével hozzájáruljunk a tanulás, oktatás, kutatás, közművelődés magas színvonalú működésének fenntartásához.” – olvasható a portál közleményében.

A legkülönbözőbb tudományágakat képviselő szakkönyvek egy hónapig, április 23-ig érhetők el térítésmentesen. A társadalomtudomány iránt érdeklődőknek emellett ugyancsak izgalmas lehet a Verso angol nyelvű választéka, amely április 2-ig ingyenes, és olyan nevektől kínál szakirodalmat, mint Nancy Fraser vagy Ann Pettifor.

Jelenleg alábbi fórumok olvashatók ingyenesen:

Akadémiai Digitális Archívum
Attraktor
Balassi
Gondolat
L’Harmattan
Kalligram
Kortárs
Kronosz
Mentor
Napvilág
Osiris
Szaktudás Kiadó Ház

A következő körben a Kriterion, a Múlt és Jövő, a Szent István Társulat és a Tinta Könyvkiadó csatlakozik a kezdeményezéshez.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket