dunszt.sk

kultmag

Adományokat gyűjt a Független Előadó-művészeti Szövetség

A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) segélyalapot hoz létre a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében elrendelt, az előadó-művészeti területen dolgozókat is súlyosan érintő korlátozó intézkedések hatásának csökkentésére.

Valamennyi művészeti ágazatban jellemző, hogy a szabadúszó művészeknek, a független társulatoknál dolgozóknak, a színházi alvállalkozók munkavállalóinak egyetlen bevételi forrásuk a munkájuk, amelyet most bizonytalan ideig nem végezhetnek. A független előadó-művészeti terület intézményi háttér és szociális védőháló nélkül kiemelten védtelen a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Példaértékű, a munkavállalást segítő civil mozgalom indult a közösségi oldalakon, ahol a független színház és tánc területén alkotók találhatnak forrást e nehéz időszak pillanatnyi áthidalására. Így, aki tud, képességeihez és lehetőségeihez mérten árut pakol, polcokat tölt fel, futárkodik, költöztet, tanít, gyerekekre vigyáz, gyógyszertárban kisegít.

A helyzet súlyosságát felismerve a Thália Színház vezetői nagyszerű kezdeményezéssel a napokban létrehozták a színészeket segítő Színházi Szolidaritási Alapot 15 millió forint induló keretösszeggel. Ezzel párhuzamosan a Független Előadó-művészeti Szövetség is elindítja adománygyűjtő tevékenységét: a Szolidaritási Alap munkájával összehangolva a rászoruló táncművészek, koreográfusok, a tervezők, rendezők és valamennyi színházi háttérmunkás (technikusok, díszítők, adminisztrátorok, súgók, asszisztensek) jövedelempótló támogatását kezdték el megszervezni a napokban. 

A FESZ a Segélyalapot az Örkény Színház januári adományából 4.000.000 Ft -os keretösszeggel indítja. A Segélyalap bővítéséhez a FESZ a nézők és művészeteket kedvelő lakosság segítségére is számít. Adományozni az adjukossze.hu oldalon vagy közvetlen banki átutalással lehet:

A kampány címe és linkje ide kattintva elérhető.

Az adományokat közvetlenül az alábbi bankszámlaszámra is lehet utalni: 
Független Előadó-művészeti Szövetség
16200106-11660206
Közlemény:  segélyalap

A most létrehozott támogatási alap azoknak segít, akiknek azonnali pénzbeli támogatásra van szükségük.  A szervezők bíznak abban, hogy a Kormány hamarosan meghozza az újabb válságkezelő intézkedéseit, és a kulturális szféra leginkább kiszolgáltatott szereplőit sem hagyják majd védőháló nélkül.

A támogatás igénylésének módjáról és feltételeiről 2020 március végéig tájékoztatják az érintetteket, az igénylések benyújtására várhatóan április elejétől kezdődően lesz mód.


Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket