dunszt.sk

kultmag

Nyeregben az Amazon

Amerikában az eluralkodott kényszerhelyzetben úgy látszik az Amazon jöhet ki a kommerciális világ fő nyerteseként, és míg a kisebb üzletek kínlódnak, az óriási online bevásárló tér egyre növekszik. Az Amazon fejleményekre való kompetens reakciója kényelem és biztonság forrásává vált az emberek számára, intézkedései egy kormányéhoz hasonlóak: 100,000 új alkalmazottat vettek fel az elmúlt hetekben, valamint 2 dollárral megnövelték az órabérüket, és kisebb üzleteknek is segítséget nyújtanak.

A Guardian újságírója azonban felteszi a kérdést, vajon egy nagyobb jót szolgálna-e mindez? Matthew Fyall, egy 26 éves rakodómunkás az Amazontól elmondta, fél munkahelyén a fertőzéstől, és attól is, hogy egy fertőzés miatt le kellene állítani a munkahelyet. Szinte kényszerítve vannak azonban a munkára, mivel a számlák nem állnak meg, és valamiből meg kell élniük. Egy másik ott dolgozó pedig elmondta, hogy náluk a munkáltató egyik intézkedése a járvány miatt az volt, hogy felfüggesztette a munkások biztonságával foglalkozó bizottság üléseit, és bár részben megérti ennek okát, de azt is hozzátette, hogy a menedzsmentnek ezek az ülések valószínűleg nem fognak hiányozni.

Mindeközben az Amazon amúgy is túlzottan nagy méretének és hatalmának növekedése veszélyezteti a kreativitást és az innovációt – Stacy Mitchell, a Helyi Önellátás Intézmények (Institution for Local Self-Reliance) társigazgatója szerint „ha változatos, kompetitív gazdaságot akarunk, ahol az emberek új dolgokat találnak fel, új könyveket írnak, és új ötletekkel állnak elő, akkor változatos ösvényekre van szükség a piac irányába.”

via Guardian

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket