dunszt.sk

kultmag

Mészáros Sándor: „A világ aligha javul meg…”

A koronavírus hatása a kultúrát sem kerüli el. Annak minden területén nyomot hagy. Mi történik a könyvek világában? Kérdéseinkre Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó igazgatója válaszolt.

Az amúgy is törékeny lábakon álló minőségi könyvkiadásra már az súlyos csapást mér, hogy elmarad a könyvfesztivál, és valószínűleg a könyvhetet sem rendezik meg. A könyvesboltok bezártak, gyakorlatilag csak az online kereskedés tartja fenn a könyvpiacot. Hogy érinti ez a kiadókat? Mennyire lehet elég a felhalmozott tartalék, sikerülhetett-e egyáltalán tartalékolni az elmúlt, meglehetősen nehéz időkben? Ezen belül a Kalligram hogy reagál a kialakult helyzetre?

Nehéz a helyzet, mert jelenleg semmi biztosat nem lehet tudni és így mondani arról, mikor indul újra a könyvpiac. Talán lesz Könyvhét, ebben lehet bízni most.

Már megjelent több könyvünk, amelyeket a Könyvfesztiválra szántunk, ezek közül jónéhány bekerült a könyvesboltokba, de a múlt héten is, amikor még nyitva voltak, már alig volt vevő bennük. Nyilván, valamennyit segít az online könyvvásárlás, de a helyzetet alapvetően nem oldja meg: 15-20 %-a lehet a könyvpiacnak az online kereskedés, nagyságrendileg ez aligha fog nőni.

Ki kell bírni ezt a szitut, jórészt a tartalékokból. Másfelől, az államnak gyors támogatási tervet és megoldást kell találnia – hasonlóan a kultúra más területeihez.

A kiadók ilyen körülmények közt bocsátottak a nyilvánosság elé 15 000 könyvet ingyen. Nemes gesztus, a gazdasági érdekeket felülírja a segíteni akarás. Pusztán a piac felől nézve: ez nem jelent öngyilkosságot?

A Kalligram Kiadó ebbe a digitalizációs programba valójában csak idén szeptemberben lép be, most kb. a tudományos és szakkönyveink fele digitalizált. Ezért kissé készületlenül ért bennünket ez az ötlet – csak remélni tudom, hogy ez serkenti az olvasási kedvet.

Lehet, hogy ez kiadóilag némi veszteséggel jár, de a közös bajban, amiben vagyunk, a szolidaritás fontos – ez nem csak szavakat, hanem tetteket is jelent.

Egyes kiadók visszatartják a könyveik megjelentetését a vírus utáni időkre. Mi lehet a helyes stratégia, kiadni és online értékesíteni a köteteket most is, vagy megvárni, míg vége lesz, azzal a tudattal, hogy akkor minden bizonnyal elárasztják a piacot az új könyvek?

Nincs egyetlen jó stratégia. Ahogy az előbb szó volt róla, már megjelentek új könyveink, de a többiekkel kivárunk, mikor adjuk nyomdába. A piaccal teljesen szembemenni ostobaság, de mindenben nem érdemes követni a rövidtávú trendeket.

Senki nem lát a jövőbe, az azonban biztos, hogy a vírusveszély elmúltával, illetve azzal, ha ellenőrzöttebb körülmények közt velünk marad, más életet fogunk élni, még ha ennek a változásnak a mértéke kérdéses is. Hogy gondolod, mi vár a könyvkiadásra, az irodalomra a korona után?

Nem tudok és nem is akarok jósolni. Egyelőre befele megyünk az erdőbe, így és ezért mindig a következő lépés a fontos, hogy ne lépjünk szakadékba vagy pocsolyába. És főként éljük túl ezt a vírus-izét! A világ aligha javul meg, bár most sokan fogadkoznak, hogy így meg úgy. Könyvek és irodalom lesz, természetesen, de egyre kisebb lett és lesz a terük.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket