dunszt.sk

kultmag

Izsó Zita: „találjunk alternatív útvonalakat egymáshoz”

Bár nehéz bármire is teljes bizonyossággal támaszkodni ebben az időszakban, de a tavasz eljövetelével a kultúra is újult lendületet vesz – közelednek könyvmegjelenések, bizsergés a levegőben. Ennek örömére a magyar irodalom jeles képviselőit kérdeztük múltbéli és jövőbéli olvasmányélményeikről, irodalmi életről, otthon töltött időről. Izsó Zita válaszait olvashatják.

Melyik volt a legjobb könyv, amit a közelmúltban olvastál?

Marlen Haushofer A fal című műve. Az egyébként nem teljesen igaz, hogy a közelmúltban olvastam, mert eredetiben már sok évvel ezelőtt rábukkantam a Goethe Intézet könyvtárában. Életem egyik legnagyobb könyvélménye volt. Tulajdonképp emiatt is kezdtem el fordítani: ekkor éreztem meg először, hogy a fordítás is lehet alkotás, és hogy ennek a könyvnek egyszerűen elérhetőnek kell lennie magyar nyelven is. A magyar változatot viszont csak nemrég olvastam el, és Nemeskürty Harriet kiváló fordításában tökéletesen működik, így újra át tudtam élni az első élményt. Egyébként A fal most különösen aktuális lehet, mert a főhőse elszakad a külvilágtól, és ebben az új helyzetben, teljesen megváltozott körülmények között kell boldogulnia. Úgyhogy már csak emiatt is nagyon ajánlom mindenkinek.

Milyen könyv megjelenését várod leginkább a közeljövőben?

Nagyon várom már a Frank O’Hara-kötetet, ami a Magvetőnél fog megjelenni idén Gerevich András és Krusovszky Dénes fordításában. És nagyon várom Biró Krisztián első verseskötetét is, ami jelenleg előkészületben van, és a Jelenkornál fog megjelenni.

Az irodalmi eseményeknek általánosan nagyon változó a sikere, egy-egy formátum talán néha avíttnak is hat. Melyik általad meglátogatott irodalmi esemény volt az elmúlt időszak legjobbja, és mi az az esemény, ha az elképzelésnek csak a fantázia szab határt, amely a legjobban érdekelne?

A járványhelyzet miatt most az irodalmi események is egy alternatív, online térbe kerültek, és ez meglepő módon nem csak szűkítette, hanem bizonyos értelemben bővítette is a lehetőségeket. Így hallgathattam meg például legutóbb Nyáry Krisztián beszélgetését a New York-ban élő Röhrig Gézával. Az online felületben rejlő lehetőségek kapcsán merült fel bennem, hogy milyen érdekes lenne egy online felolvasás, vagy akár beszélgetés a világ különböző területein, akár különböző kontinenseken élő írókkal, költőkkel. Ha lenne ilyen, biztosan meghallgatnám.

Milyen időtöltést ajánlasz az elkövetkező otthon töltendő napokra?

Mondhatnám, hogy használjuk ki az időt, és olvassunk többet, nézzünk online koncerteket, felolvasásokat. Ezek mind nagyon jó lehetőségek, és szerintem mindenki meg is fogja találni azt, ami őt a leginkább érdekli, úgyhogy ha egy dolgot kellene kiemelni, akkor inkább azt mondanám, hogy figyeljünk oda egymásra. Hívjuk fel idősebb ismerőseinket, barátainkat, kérdezzük meg, nem segíthetünk-e nekik valamiben. Beszéljünk gyakrabban a családtagjainkkal, barátainkkal, e-mailezzünk, skype-oljunk, ilyen módon legyünk együtt minél többet. Találjunk alternatív útvonalakat egymáshoz.

fotó: Veres Laura

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket