dunszt.sk

kultmag

Karanténkultúra

A Los Angelesi Getty múzeum Karantén Challenge-t indított el! Követőiek arra kérték, hogy az online galériában elérhető, vagy egyéb műalkotások közül alkossák újra kedvenceiket, természetesen otthoni környezetben. A felhívás óriási hullámot indított el, azóta több, mint 60 ezer kép került már fel a világhálóra, és a múzeum saját instagram oldalán is megosztja a legjobbakat!

De, hogy miért is jó ez, azon kívül, hogy szórakoztató?! Minden digitális térben megszülető művészeti aktus, illetve annak a reflexiói, a popkultúra részévé válnak. Rávilágítanak, feldolgozzák egy részét annak, ami velünk történik. Hogy mennyire nagy megmozdulásról van szó, az is jól mutatja, hogy az orosz digitális világban is felütötte a fejét.

H. Nagy Péter A karanténkultráról szóló monográfia (Kaleidoszkóp-könyvek 43, NAP Kiadó, Dunaszerdahely, 2025) című facebookbejegyzése szerint ez a kezdeményezés már nem csak egy installációs folyamat, kreatív játék, hanem önmagát kinőve a jelen vizuális művészetének részévé válik: „Mielőtt kép és szöveg viszonyára utalnánk ezzel kapcsolatban, érdemes megjegyezni, hogy ez a látásmód nem előzmény nélküli, hiszen Robert Wilson Living Rooms című installáció-sorozata 2003-ban lényegében valami hasonlóból indult ki. A Marat halála című David-festmény reprodukálása Lady Gaga közreműködésével remek példája volt ennek a nem mindennapi tárlatnak. A Karantén Képek esetében az történik, hogy a festmény újrakódolását az eredetihez képest a kommentárszöveg illusztrálja, mely metódus ugyanakkor egyszerre zárójelezi és nyitja meg a klasszikus mű jelentéscsatornáit. Ezek a felületek (és médiumok) folyamatosan kommentálják egymást, fokozottan ráirányítva a figyelmet arra, hogy bármilyen tartalom (a koronavírus-járványról szóló diskurzusokra is érvényesen) nem izolált és előzmény nélküli. A reprezentációk közé ékelődő törések viszont emlékeztetnek a magritte-i „Ez nem pipa” problémájára, amennyiben a karanténképek esetében is a különböző médiumok kombinációjából nyerhető ki az elrendezés iránya. ”

Ha Te is szeretnél csatlakozni kövesd a lépeseket:

  1. Válassz egy neked kedves műalkotást.
  2. Nézz szét otthon, mi áll rendelkezésedre.
  3. Töltsd fel instagramra, vagy twitterre az elkészült képet, használd a #TussenKunstEnQuarantaine és #betweenartandquarantine hestegeket!

A kezdeményezés legfőbb üzenete talán azt lehet, hogy az otthon töltött időt, ne csak hasznosan, hanem szórakoztatóan is töltsük. Az egyre erősödő pszichológiai nyomást mi sem oldja jobba, mint egy kis kreativitás!

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket