dunszt.sk

kultmag

Újabb posztumusz mű került elő Beauvoirtól

Az írónő az 1963-as memoárjában tett utalást először egy elhagyott regényről. 1954-ben kezdte el írni a regényt, öt évvel azután, hogy megjelent A második nem című korszakalkotó feminista kiadványa. Több hónapig dolgozott rajta, majd megmutatta élettársának, Jean-Paul Sartre-nak, aki nem volt tőle elragadtatva, úgy gondolta, ilyen történet nem tartja fenn hosszútávon az olvasó érdeklődését. Beauvoir ezután elvetette a művet.

Az elmúlt évtizedekben irodalomtudósok sem sejtették, mi lett a kézirat sorsa, annak ellenére, hogy több posztumusz mű is megjelent már az írónőtől. Végül Beauvoir örökbefogadott lányának jóvoltából most megjelenik a The Inseparables (Elválaszthatatlanok) című könyv is.

A 176 oldalas regény, amely a tervek szerint idén ősszel jelenik meg Franciaországban, az írónő korai életének egyik meghatározó barátságáról szól, amely jelentősen formálta a nemek közötti egyenlőtlenségről és a szexizmusról alkotott véleményét. Ezzel a kutatók és az olvasók is új nézőpontból figyelhetik Beauvoir írói fejlődését, valamint remélik, a regény megválaszolhat néhány régóta fennálló kérdést is.

Le Bon de Beauvoir elmondása szerint, a The Inseparables egy kész mű, a kiadvány előkészítése során csupán egyetlen Beauvoir-kutató kapott hozzáférést a kézirathoz. Éliane Lecarme-Tabone javasolta a The Inseparables címet, ugyanis az írónő többször is említi az elválaszthatlanok jelzőt a szereplők, Beauvoir és Élisabeth Lacoin, Zaza kapcsolatának jellemzésénél. Mindketten polgári, katolikus családban születtek, 9 éves korukban találkoztak, és közös álmuk a függetlenség és felsőoktatásban való részvétel volt, egy olyan időszakban, amikor ez a nők számára nem volt lehetséges.

Az új Beauvoir-regény jogait ezidáig 17 országban vették meg úgy, hogy a regénynek még nincs angol fordítása sem. Daniel Halpern, az Ecco kiadó munkatársa szerint, ez egy vissza nem terő alkalom, egy Beauvoir-kézirat mindenképp megéri a kockázatot.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket