dunszt.sk

kultmag

Természet és galéria

Mintegy két hónap után újra kiállítást nyitottak meg a somorjai zsinagóga, az At Home Gallery termeiben. Monika Pascoe Mikyšková Small Shapes kiállítása június 20-áig lesz látható, előzetes egyeztetés alapján: athomegallery@gmail.com, tel. 00421903255681

„Az a magvacska, melyet kezedben tartasz, míg a másik kezeddel egyre mélyíted az agyagba vájt lyukat, melletted az öntözőkanna, míg világít rád a tavaszi nap. Az év azon szaka, amikor minden csírázik, sarjad és növekszik. A virágzó fák ragyogó színeinek kontrasztja a még leveletlenekkel. A világ tele van apró magvakkal, amelyek hatalmas méretűvé tudnak növekedni. Évszázadok óta tavasszal ültetünk, hogy nyáron és ősszel leszedhessük és learathassuk a termést. Kevesen vagyunk, akik elgondolkoznánk azon, milyenek is a történelmi kezdetei ennek a tevékenységnek. Annak, amikor a közel-keleti földművesek vetettek, hogy nyáron arathassanak, a tevékenységnek, melynek köszönhetően ugyan megszabadulhattunk a vadászó életmód bizonytalanságától, de röghöz, helyhez köttettünk. A közös magtárak megőrizték a következő évre a többlettermést, az írnokok agyagtáblákra jegyezték, hogy mennyi magot raktak el a gazdálkodók későbbre. A leadott termés mennyiségét megörökítő jelekből lett az írás, a lejegyzés igényéből született a kultúra. Az írás tehát az első gazdasági tevékenység terménye. Sokat mond ez a nyugati civilizáció kulturális örökségének jellegéről.

A somorjai zsinagógában felállított instaláció nem a természethez fűződő viszonyunkat hivatott értékelni. Természeti forrásokból merít, azokból, amelyek itt vannak körülöttünk, de ezeket új összefüggésekké és anyaggá olvassza össze. Fő inspirációja a mag absztrakt alakzata, amely valamennyi kiálított műben ismétlődik és sokszorozódik. A kiállítás alapeleme két különálló acélállvány, melyekre kerek kerámialemezek és papírból és bőrből készült objektumok vannak felfüggesztve. Ezek az ókori mezopotámiai agyagtáblákat szimbolizálják. A papír és a bőr mintegy levitál a térben, amelyet az acélkonstrukció határol körbe. Az emberi kézbe került „természeti”-nek mint olyannak a törékenységét és változatosságát szemlélteti. A Small shapes kiállítás a természet mindenhol jelenlevő erejéről szól. Arról, amely meghatározza az életünk ritmusát, s amellyel jobban össze vagyunk kötve, mint azt valaha gondolnánk.”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket