dunszt.sk

kultmag

A nyelvújítő nők

Mindig szükség van új szavakra. Nem volt ez másként a múltban sem, mikor a válságok idején az írók szavakat alkottak, hogy leírják az életünket.

Kelly Grovier írása arról szól, hogy az olyan szavak, mint a „frusztráló”, a „tavaszi nagytakarítás” és a „kívülálló” hogyan jöttek létre és hogy ez mit is jelent a mi személyes lexikonunkra nézve.

Grovier szerint mindig kellenek az új kifejezések, mert az élet folyamatosan változik és a nyelv sokszor képtelen megfogalmazni azt, amit érzünk vagy tapasztalunk. A régi szavak ügyetlennek és erőtlennek hatnak, nem fedik le például félelmeink vagy fájdalmaink lényegét.

Elméletében megfogalmazza, hogy a múltban, amikor a világ új kifejezési módokat követelt, sokszor a női írók voltak azok az újítók, akik a nyelvet élénken és erőben tartották. Példának felhozza, hogy a „frusztráló” kifejezés, mint olyan először George Eliot egyik regényében jelenik meg.

Írásának fő gondolata, hogy az olyan tehetséges szóművészek, mint George Eliot, Jane Austen, Charlotte Brontë és Dorothy Wordsworth életműve alapján talán létrehozható egy módszer, hasznos elv, vagy egy új szabály, amivel akár Dua Lipát is megtaníthatnánk a szófaragásra.

Az, hogy ez a nyelvújítás ragozásokon, szóösszetételeken vagy egyéb nyelvújító technikákon keresztül fog-e sikerülni, bővebben itt olvashatunk.

Kiemelt kép forrása: BBC Culture

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket