dunszt.sk

kultmag

Hatvan évvel ezelőtt került a mozikba a Psycho

„Alfred Hitchcock fordul kéréssel Önökhöz. Kérem, ne mondjanak túl sokat a barátaiknak a Psychoról. Elvégre Önök is azt szeretnék, ha az illető ugyanúgy félne, mint Önök. Legyenek olyan jók, ne mondjanak el semmit! Természetesen jogukban áll nyilatkozni a filmről, akár a hatása alá kerülni, ha a szívük ezt súgja. De kérem Önöket, ne árulják el a végét! Csak ezt tudom tanácsolni!” – ezt az ünetet a Psycho minden vetítése előtt lejátszották közvetlenül a film debütálása során, amely immár kerek 60 évvel ezelőtt került a mozikba.

Közel hét napon keresztül forgatták a Psycho ikonikus jelenetét, amelyben a film főszereplőjét, Marion Crane-t brutális módon meggyilkolják. A hetven különböző kameraszögből felvett jelenetben a gyilkos fegyver egyetlen alkalommal sem érintkezik a szereplő bőrével.

A Psycho rendezőjét, Alfred Hitchcockot ötödször és egybenutoljára pályája jelölték pályája során Oscar-díjrt. Hitchock azonban nem csupán kiváló rendezőnek számított, hanem elszánt marketingesnek is, aki közel 9000 dollárért vásárolta meg Robert Bloch azonos című regényének megfilmesítési jogait, a megjelent kötet összes darabját pedig felvásárolta a boltokból, hogy a nézők a későbbiekben semmilyen módon ne jöhessenek rá a cselekményben található csavarra.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket