dunszt.sk

kultmag

Új dokumentumfilm női filmkészítőkről

Az északír filmtörténész és dokumentumíró, Mark Cousins legújabb enciklopédikus alkotásának első része május 18-án jelenik meg a BFI Player-en. A Women Make Film – A New Road Movie Through Cinema öt részletben kerül bemutatásra, maga a dokumentumfilm teljes játékideje 14 óra. Tilda Swinton és Thandie Newton angol színésznők narrációjával újszerű betekintést kapunk elismert női rendezők és forgatókönyvírók alkotásaiba.

A kizárólag női filmkészítőkről szóló dokumentumfilm 40 különféle témát dolgoz fel. Összesen 183 női filmes, többek közt a francia Alice Guy-Blaché, az orosz Kira Muratova, az amerikai Kathryn Bigelow és Dorothy Arzner, Elaine May, valamint Agnès Varda életművéből láthatunk részleteket.

Ez nem csupán egy újabb lehetőség odaszúrni a patriarchális társadalomnak, hanem egy remek alkalom arra, hogy a mozivászon mögötti női alkotókat is megismerjük. A film főként arra keresi a választ, miért szorultak ki a női filmkészítők a mainstream mozikból.

Mark Cousins a kilencvenes évek közepén döbbent rá a nők által készített filmek hiányára, amikor egy dokumentumfilmes projekten dolgozott. ,,Azon női aktivisták szövetségesévé akartam válni, akik korunk filmipari változásáért dolgoznak.“ – mondta Cousins. Cousinst az 1972-es Edinburgh-i filmfesztivál női filmes rendezvénye inspirálta. A rendezvény kurátora, Laura Mulvey örül, hogy folytatják a munkáját. Mulvey szerint a film széleskörűségének köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a női rendezők végre mentesüljenek a nemi kategorizálás alól, valamint lehetőséget kínál arra is, hogy filmjeiken keresztül megismerjük, miként látják ők a világot.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket