dunszt.sk

kultmag

A legendás párizsi könyvesbolt illusztris vendégek olvasási szokásait tárja fel

A Shakespeare and Company Párizs leghíresebb könyvesboltja, kölcsönző könyvtára új digitalizált anyagain keresztül megismerkedhetünk Ernest Hemingway, vagy akár Gertrude Stein olvasási szokásaival.

Amikor Slyvia Beach 1919-ben megnyitotta a Shakespeare and Companyt, az angol nyelvű könyvek ritkának számítottak, és nehéz volt őket beszerezni Párizsban. Írók, művészek, akik az irodalmi modernizmus fővárosába látogattak, igyekeztek igénybe venni a Beach könyvtári szolgáltatásait. Ilyen volt Hemingway, Stein, Aimé Césaire, Simone de Beavoir, Jacques Lacan, Walter Benjamin, valamint James Joyce is.

George Whitman 1951-ben nyitotta újra a boltot, A Beach-i hagyaték pedig 1964-be a Prienceton Egyetemé lett. Az egyetem 2014 óta azon dolgozik, hogy digitalizálja a hatalmas archívum feljegyzéseit, amelyek 180 dobozt tesznek ki, hogy azok elérhetővé váljanak a kutatóknak, a Shakespeare and Company projekt részekén.

Joshua Kotin, a Princeton angol professzora és a projekt igazgatója azt mondta, hogy Beach egy „aprólékos, rögeszmés megőrző” volt. „Annyi kincs maradt, amit fel kell még fedezni. Ha az összeset egy kupacba raknánk, egy 78 láb magas tornyot adna ki” – nyilatkozta a The Guardiannak.

Páratlan értékűnek számít például egy kézzel írott Hemingway-jegyzet 1925-ből, évtizedekkel azelőtt, hogy megírta az Öreg halász és tengert. Megtudjuk belőle, hogy Hemingway kikölcsönözte Joshua Slocum emlékiratait és hajóútra indult egyedül.

Kotin a projekt lényegét így határozta meg: „Meg akarjuk érteni a zseniket. Az, hogy Hemingway mit olvasott, segít megérteni, hogy mit írt, és miért olyan nagyszerű. – Van valami egészen lenyűgöző abban, amikor olyan tiltott és privát területet fedezünk fel, mint mások olvasási szokásai, hiszen az olvasás alapvetőleg egy magányos tevékenység.”

A teljes cikk itt érhető el.

Kiemelt kép forrása: BBC Culture

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket