dunszt.sk

kultmag

A tiltakozás ellenére is bontják az Albán Nemzeti Színházat

Politikai ügy áldozata lett az 1939-ben épült tiranai színház:  hiába a tüntetéssorozat, tavaly az albán parlament megszavazta az épület lebontását, hogy a helyén új kulturális központot és felhőkarcolót építsenek – magántőke bevonásával. Vasárnap meg is kezdték a munkálatokat, miután a paprikasprayt is bevető rendőrök elvitték a helyszínről a tiltakozó színészeket és aktivistákat.

A színház épülete valóban felújításra szorul, az eljárás mikéntje és a befektetés kiszervezése indította el a tüntetéshullámot, az aktivisták ugyanis azzal vádolják Edi Rama miniszterelnököt, hogy döntése nem volt transzparens, az állami ingatlanokat pedig a helyi oligarchia megerősítésének céljából engedi át a befektetőknek.

“Nem volt nyilvános konzultáció, senki nem akar tudni arról, amit a művészek és a polgárok éreznek. Ez a küzdelem arról szól, hogy megvédjük a demokráciát ebben az országban, és nemet mondjunk az üzletemberek és korrupt politikusok szövetségére” – mondta az Euronewsnak Kastriot Çipi, a színház igazgatója.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket