dunszt.sk

kultmag

Mit jelentenek Dürer és Bosch álmai?

Ebben a furcsa időszakban többen számolnak be arról, hogy élénkebbek az álmaik, mint máskor. Philippa Perry pszichoterapeuta a vele készült interjúban arról beszél, hogyan segíthet megérteni a művészet a saját álmainkat, illetve, hogy mennyire ösztönözhet az alkotásra.

A festészetben az álom, álomképek ábrázolása, már régen jelen van. Az egyik leghíresebb talán Albrecht Dürer álomfeldolgozása (1525), ami a nyugati művészetben az első ismert álomábrázolás. Az akvarell látszólag gyors mozgásban van, egy özönvíz ereszkedik alá az égből, hogy elnyelje őt. Az alatta lévő jegyzeten ez áll: „Remegve ébredtem fel, minden végtagomban éreztem, és sokáig tartott, mire magamhoz tértem.”

„Ha valaki vízzel álmodik, az általában az érzésekről szól” – vallja Philippa Perry. Számára ez úgy hangzik, mintha Dürer az érzéseiben fuldoklott volna.

Perry beszél arról is, hogy Dürer ábrázolása azonban nagyon is kivétel. Az álom és az álomban való ihletettség kérdése kényes téma volt. Bár a reneszánsz foglalkozott az ősi filozófiákkal, de ezeket össze kellett egyeztetni az uralkodó keresztény ideológiával, amely elítélte a pogány értelmezéseket. Az álmok legtöbb ábrázolása bibliai természetű volt.

A vatikáni Pápai Palota mennyezetét díszíti Raphael Jákob álma című alkotása (1518), ami egy isteni ihletésű álmot mutat be. Ezzel szemben a mitológiai témák, mint például Lorenzo Lotto alvó Apollója (1549) már erősen sugallja az álom és ihlet közötti kapcsolatot, hiszen Apolló szunyókálása is ösztönző volt, hogy a múzsák ledobják ruháikat és meztelenül ugráljanak a réten. Perry szerint ez arra utal, hogy az alvás felszabadíthatja a gátlástalan kreativitást.

Mivel az álmok nem mindig békések, ezért a rémálom ábrázolása is megtalálható a művészetben. Egyik leghíresebb talán Hieronymus Bosch Tondal látomása című festménye – amelyben a bűnös lovag saját rémálmának szereplője.

Perry maga is létrehozott egy szürrealista elméleti alapokon működő kutatóirodát, ahol megkérte a nyilvánosságot, hogy mondják el az álmaikat, majd rajzolják le őket, illetve a BBC műsorában egy négyrészes dokumentumsorozat is elindult Hogyan legyél szürrealista Philippa Perry-vel, még 2017-ben.

„Rajzold le az álmaidat, írd le az álmaidat. Ezek a dolgok segítenek feldolgozni az érzelmeket. Vedd át a tulajdonjogot, vedd át az irányítást” – mondja. És ki tudja, a folyamat során szabadjára engedhetnénk a saját, eddig ismeretlen kreativitásunkat.

A témáról bővebben itt olvashatnak.

Kiemelt kép forrása: Alamy

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket