dunszt.sk

kultmag

Az Első Magyar WebSzínház

A kortárs művészeti fórumként ismert TRIP hajó elsőként reagált a járvány okozta helyzetre online színházi előadásaival és felolvasó estjeivel. Az elmúlt két hónap igazolta, hogy az online forma mindenki számára elérhetővé teszi a minőségi szórakozás lehetőségét, így a korlátozások megszüntetésével az Első Magyar Karantén-Színház WebSzínházzá alakult át, mivel a hajóra még a korlátozások feloldása után sem tud mindenki eljutni. A TRIP felismerte, hogy az online térben el tudják juttatni bárhová, bárkihez – legyen szó Magyarország távolabbi vidékeiről, vagy a világ bármely tájáról – a kultúrát.

A WebSzínház egy köztes műfaj a színház és a film között. Hordozza a színház eleven, közös élményét személyességét és ebbe a filmkészítés képi világát is beépíti. Előadásaikat többkamerás rendszerrel, élőben közvetítik, melyek később visszanézhetők a Facebook oldalukon, a weboldalukon és a TRIP YouTube-csatornáján.


A Magács László vezette WebSzínház grandiózus vállalkozásba kezd júniusban. Webepizódokban, heti rendszerességgel, kortárs magyar írókkal együttműködve mutatja be William Shakespeare 37 drámáját. A web-epizódok 20 perces különleges filmetűdök, melyek egyszerre épülnek a filmművészet alkotóinak tapasztalataira és a színház eredményeire. A forgatási helyszínek között elhagyatott ipari épületek, víztározók, üres lakások, házak, rejtőzködő budapesti színek is szerepelnek. A sorozat angol nyelvű feliratozással jelenik meg, így a nyelvi korlátokat is áthidalja.

A mai nap folyamán újra megnyílik a hajó annak panorámateraszával együtt. Júniusban megnyitja kapuit a TRIP szabadtéri mozija is, ahol keddenként táncfilmeket vetítenek, esténként pedig, a tavalyi évhez hasonlóan, a hazai top DJ-k varázsolják el a közös élményre nyitott „legénységet”.

A TRIP a Tőkeportálon indította el támogatói célú, közösségi finanszírozású kampányát, így most bárki WebSzínház-alapító lehet, a közösségi összefogáson alapuló kampányban hozzájárul a társulat fenntartásához!

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket