dunszt.sk

kultmag

Szex, hazugság és cellulitisz… mi az igaz Hollywoodból?

A Netflix új sorozata egy fényűző dráma, más szóval tiszta „Hollywood„. A Ryan Murphy által jegyzett sorozat az ’50-es évek Hollywoodjába kalauzol minket, ahol egy csoport meleg és színesbőrű ember küzdi fel magát a sikerig. A sorozat az amerikai báj, politikai nyomás és revizonista fantasy keveréke.

Kiemelkedő látványvilág, igényes jelmezek, jó humor, összetett és ironikus kapcsolatok jellemzik a drámával megspékelt részeket. Murphy, aki olyan nagysikerű sorozatokat jegyez, mint a Glee vagy az Amerikai Horror Story, saját bevallása szerint sokat inspirálódott Scotty Bowers Full Service c. könyvéből. Bowers egy meleg és biszexuális prostituáltakból álló hálózatot hozott létre, amellyel Hollywood nagy sztárjait szolgálta ki a ’40-es évektől. Murphy sorozatában ezt a pozíciót Dylan McDermott tölti be Ernie szerepében, aki egy szerethető, ügyes fickó és nem mellesleg férfiak és nők seregét rendezi a hollywoodi elit ágyába. Az ekzlúzív jelszó pedig nem más, mint az „Álom”, a felhasználói között pedig olyan alakok vannak, mint a feltörekvő színész Jack Castello (David Corenswet), a fekete és meleg forgatókönyv író Archie Colerman (Jeremy Pápa), valamint Avis Amberg (Patti LuPone) egy stúdiómogul elhanyagolt felesége. Valós alakok közül helyet kap Cole Porter és Roch Hudson és még sok más nagy hollywoodi sztár is.

Míg a felszínen orgiák és letartóztatások közepette különc figurák parádéznak, addig a mélyben a homofóbia és rasszizmus miatt szenvednek az emberek. A sorozatban Archie ír egy forgatókönyvet, amit fel is kap a szakma, de azt nem is sejtik, hogy egy színesbőrű írta. A történet Peg Entwistle tragédiáját dolgozza fel, aki 1932-ben úgy ölte meg magát, hogy leugrott a domboldalban díszelgő, híres Hollywood felirat H-betűjéről. A produkció rengeteg bonyodalmat okoz, kezdve a szereposztástól egészen az alacsony költségvetés miatti problémákig.

A maga jószándékú módján Murphy Hollywoodja egy olyan párhuzamos univerzum, mint Tarantino feldolgozása a Manson gyilkosságokról. Murphy elképzelt világa a fantázia és valóság olyan keveréke, ami akár be is csaphatja a nézőt, mert a vágyott „Happy End” végig kapunyitásnyira van tőlünk, de jó észben tartani, hogy ez csak a filmekben történik meg.

A sorozatról bővebben itt olvashatunk.

Kiemelt kép forrása: Netflix

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket