dunszt.sk

kultmag

Boldog 40. évfordulót, Birodalom Visszavág!

Amikor 1977-ben bemutatták a Star Wars univerzum első filmjét Csillagok háborúja címmel (amit 1981-ben Egy új reményre változtattak), a világ visszavonhatatlanul a szerelmese lett. Az eredeti trilógia után jött a többi film, majd többféle feldolgozás, könyvek, képregények. Egy kevésbé ismert feldolgozásnak számít a Star Wars rádiójáték.

Az első film sikere után a Nemzeti Közszolgálati Rádió (National Public Radio) készítette a Csillagok Háborúja rádiós feldolgozását. Nem kis vállalkozásnak számított, csak azért sem, mert akkoriban már rég nem a „rádiózás aranykorát” éltük. Holott adta magát az ötlet, hiszen George Lucas űroperája a klasszikus rádiójáték epizodikus felépítésével rezonált, ez pedig jó alap egy sikeres remake elkészítéséhez.

Richar Toscan, a Kaliforniai Egyetem dékánhelyettese, aki nem mellesleg elszánt rádióproducer volt, az egyetem egyik diákjától vette az ötletet, hogy belevágjon ebbe a projektbe. A megvalósítás viszont közel sem volt ennyire könnyű.

Lucas mint az egyetem volt diákja végül eladta a Star Wars rádiós jogait, az eredeti zenékkel együtt, mindössze 1 dollárért. S bár az NPR akkor még tapasztalatlan volt, és forrásai sem voltak egy ilyen ambíciózus projekt megvalósítására, nem adta fel. Kapcsolatba léptek ezért a BBC-vel, akik segítséget nyújtottak, élükön John Madden direktorral. A forgatókönyvet Brian Daley írta, aki a sci-fi nagyágyújának számított.

A Star Wars rádióműsor legelső részét 1981 tavaszán sugározták, amiben Mark Hamill mint Luke Skywalker, C-3PO hangja pedig Anthony Daniels volt. A második rész, a Birodalom Visszavág rádiós verziója 1983-ban, a Jedi visszatér pedig 1996-ban jelent meg. Az első rész, az Új remény lett a leghosszabb a maga hat és fél órányi játékidejével. A rádiójáték, még a sci-fi műfaj vizualitása ellenére is, nagyon élvezhető, köszönhető ez az eredeti hangoknak, zenéknek és annak, hogy tartalmaz eredeti párbeszédeket is.

A hanganyag összesen 14 órát tesz ki. Az NRP bátorsága kifizetődött, hiszen az első Star Wars rádióadaptáció 750 ezer új hallgatót hozott, sokakat a fiatalabb generációból.

A Birodalom Visszavág a napokban lett 40 éves, és nem túlzás kijelenteni, hogy mind mozivásznon, rádióban, irodalomban és az emberek szívében is jelen van és meghatározza a popkultúrát.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Kiemelt kép forrása: SW Facebook

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket