dunszt.sk

kultmag

„Igyunk sok kakaót, pillecukorral”

Bár nehéz bármire is teljes bizonyossággal támaszkodni ebben az időszakban, de a tavasz eljövetelével a kultúra is újult lendületet vesz – közelednek könyvmegjelenések, bizsergés a levegőben. Ennek örömére a magyar irodalom jeles képviselőit kérdeztük múltbéli és jövőbéli olvasmányélményeikről, irodalmi életről, otthon töltött időről. Gyurász Marianna válaszait olvashatják.

Melyik volt a legjobb könyv, amit a közelmúltban olvastál?

A közelmúltban olvasottnak titulálni olyan arcpirító volna, hogy nem teszem, de mégis Susanna Clarke regényét, a Jonathan Strange & Mr Norrellt kell választanom. Magyarul A Hollókirály címen jelent meg. A fordításról sajnos nem is tudok nyilatkozni, de az eredeti mű György kori angolt idéző nyelvezete nagyon megkapó, újraolvasni is ezen fogom.

Milyen könyv megjelenését várod leginkább a közeljövőben?

Ritkán várok ilyesmit, ha mégis, akkor is elfeledkezem róluk, és végül mindig csak meglepődöm amikor mégis megjelennek. De Nagy Hajnal Csilla verses regényét azért várom.

Az irodalmi eseményeknek általánosan nagyon változó a sikere, egy-egy formátum talán néha avíttnak is hat. Melyik általad meglátogatott irodalmi esemény volt az elmúlt időszak legjobbja, és mi az az esemény, ha az elképzelésnek csak a fantázia szab határt, amely a legjobban érdekelne?

Nem járok annyi irodalmi eseményre amennyi felkelti a figyelmem és a memóriám sem túl jó. Ha jól emlékszem, az egyik utolsó a Közös tenger sorozat egy epizódja volt a Nyitott Műhelyben, a víz motívuma köré épülő vagy ezt megemlítő versekkel, éteri zenével, sörrel, barátokkal. Az efféle csendes, kedves, erőlködéstől mentes estek tudnak igazán megfogni, ezért nem is próbálok ennél grandiózusabb fantáziaeseményt leírni. Arra végül úgysem mennék el.

Milyen időtöltést ajánlasz az elkövetkező otthon töltendő napokra?

Rengeteg hasznos és agytágító tartalommal találkoztam az elmúlt hetekben, sok poszt jött szembe könyvekről, amiket hát-most-aztán-bizonyosan van időnk elolvasni. Talán azt ajánlom, hogy ne bántsuk nagyon magunkat, ha ez mégsem megy? Én igyekszem nem bántani. Igyunk sok kakaót, pillecukorral. Küldjünk az apukánknak kiskecskés videót. Ha a tiétek nem szereti a kiskecskéket, küldjetek az enyémnek.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket