dunszt.sk

kultmag

J. K. Rowling új gyerekkönyve online és ingyenesen olvasható

J. K. Rowling, a gyermekirodalom királynője közel 13 éve nem adott ki új gyermekregényt, adta hírül az Open Culture. Leghíresebb könyvsorozatának, a Harry Potternek az utolsó része még 2007-ben jelent meg. Azóta az írónő egy társadalmi vígjátékkal jelentkezett, amely nem aratott nagy sikereket, majd pár bűnügyi thrillerrel, Robert Galbraith álnéven. A rajongók számíthatnak egy újabb Galbraith-regényre is az ősszel, Trounled Blood címmel. Viszont ami a fiatalabb olvasókat illeti, Rowling meglepte őket: The Ickabog című, új gyermekkönyvét online és teljesen ingyenesen osztja meg, igaz, fejezetről fejezetre, mintegy két hónapon keresztül.

„Az Ickabog ötlete még akkor talált meg, mikor a Harry Pottert írtam” – olvasható Rowling honlapján. Az akkor keletkezett vázlatot egy jó évtizedre fiókba rakta. „Idővel úgy tekintettem rá, hogy ez a két fiatalabb gyermekem meséje, mert sokat olvastam fel nekik esténként belőle, mikor kicsik voltak, így ez egy boldog családi emlék is egyben.”

A befejezetlen kézirat nemrég jutott újra az írónő eszébe, mint lehetséges szórakozás a gyermekek számára a koronavírus okozta zárlat alatt. „Ahogy dolgoztam a könyvön, esténként újra elkezdtem olvasni a családnak. Ez életem egyik legkülönlegesebb élménye volt” – írja Rowling.

Most, hogy a regény már kész, Rowling fejezetenként osztja meg a művet, minden hétköznap május 26. és július 10. között a The Ickabog weboldalán.

Ez a szöveg nosztalgia lesz azoknak, akik a Harry Pottert olvasva nőttek fel. Az olvasási élményen túl egy kis játékra is invitálja az írónő a gyerekeket, egy Ickabog illusztrációs versenyre. „A kreativitás, a leleményesség és az akarat a legfontosabb dolog” – bíztatja az írónő a rajongóit.

Kiemelt kép forrása: Wikimedia

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket