dunszt.sk

kultmag

75 éve született Fassbinder

Aki filmművészettel foglalkozik, annak ma is megkerülhetetlen Rainer Werner Fassbinder, aki május 31-én lehetett volna 75 éves. Korai és már nagyszerű filmjeinek nyers képei, vad megoldásai, majd az elmélyülő filmes tudás, technikai jártasság, ahogy a Veronika Voss vágyakozása lepereg előttünk – egy markáns alkotó életutját rajzolja elénk.

Fassbinder már húszas évei elején filmezni kezdett, miközben a színház is vonzotta. Társulatuk antiszínházként működött, s ez a közeg vált később a francia újhullám jegyeit magán viselő filmes munkáinak alapjává, melyekben gyakori szereplők a homoszexuálisok, miként más, a társadalom perifériájára szorult emberek is. Az alternatív filmszcénából egyenes út vezetett az országos, majd a világsiker felé, s emellett a bochumi, majd a frankfurti színházban is dolgozott.

1974-ben a cannes-i filmfesztiválon A félelem megeszi a lelket elnyerte a FIPRESCI-díjat, 1979-ben a Mária Braun házassága az Ezüst Medvét a Berlinalén, és a már említett utolsó előtti filmje, a Veronika Voss vágyakozása 1981-ben nagy sikert aratva az Arany Medvét. Az Alfred Döblin regénye alapján készült, 15 és fél órás televíziós sorozata, a Berlin Alexanderplatz szintén óriási sikert aratott, és még ma is sokszor van műsoron.

Rainer Werner Fassbinder és Hanna Schygulla színésznő, akinek pályafutása sokat köszönhet a német rendezőnek

Fassbinder nyíltan vállalta homoszexualitását, 1970 és 1972 között mégis Ingrid Caven színésznő-énekessel élt nyílt házasságban, akinek több sanzonszöveget is írt. Ingriddel haláláig szoros kapcsolatban maradt, hasonlóképpen Peer Raben producer és zeneszerzővel.

Mindössze 37 évet élt, de ez alatt 43 filmet forgatott, volt olyan év, amikor hetet is. 1982. június 10-én, utolsó filmjének (Querelle, 1982) vágása közben Münchenben kokain és altatószerek túladagolása következtében hunyt el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket