dunszt.sk

kultmag

Várhatóan 70%-al csökken majd a Louvre látogatottsága

A múzeumok újra nyitása miatti ünnepi hangulatot nagyban befolyásolják a megváltozott körülmények.  Nemcsak amiatt, mert a látogatóknak kötelező lesz a maszk viselése, illetve jegyeket csak az online foglalási rendszeren keresztül lehet majd váltani, hanem amiatt is, mert a művészetben eleve új irányelvek jelentek meg.

A párizsi Louvre  is hamarosan újra megnyitja kapuit a látogatói előtt, ám később, mint a többiek –június 6-án– a kormányzati bejelentések alapján. Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a múzeum látogatottsága igencsak megsínyli majd az utazási korlátozást is.

Martinez becslése alapján közel 70%-al csökken fog a múzeum látogatottsága. Számítanak a látogatók demográfiai megváltozására is, hiszen eddig a jegyeladások 75%-át a külföldi turisták adták, viszont az egész világon jelenlévő utazási korlátozások miatt ez hamarosan megváltozik. A Louvre általában eddig napi 10.000-15.000 látogatót fogadott, ezzel a világ egyik leglátogatottabb intézményeként tartják számon. A múzeum arra kényszerül, hogy megváltoztassa a látogatások mikéntjét, ami azt jelenti, hogy egyszerre sokkal kevesebb embert engednek majd be a kiállítótermekbe, illetve a múzeum mintegy 30%-a teljesen el lesz zárva a közönség elől.

A sivár előrejelzések ellenére Martinez optimista marad. „Itt az ideje, hogy újra felfedezzék a Louvre gyűjteményét, optimális biztonsági körülmények és kivételes látogatási kényelem mellett” – nyilatkozta.

Egyetlen nagyobb múzeum sem volt ennyire közlékeny és nyílt a koronavírus miatt kialakult hatásról. Igaz, néhány más intézmény, mint például a Metropolitan Museum of Art New York közölt konkrét számokat a pénzügyi veszteségeiről is, Martinez erről nem kínált semmilyen információt. Viszont szerinte a Louvre nagyon is érezni fogja, hogy a bevétel megváltozott, és számításai szerint csak 2023-ra fog visszakerülni minden a normális kerékvágásba. Martinez a szeptember 11-e utáni időszak 40%-os részvételcsökkenéshez hasonlította a kialakult helyzetet, de bizakodik, hiszen a „Louvre több forrással rendelkezik, mint a többiek.”

A teljes cikk itt olvasható.

Kiemelt kép forrása: Wikimedia

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket