dunszt.sk

kultmag

William Arnold külvárosi herbáriuma

William Arnold munkássága a különböző emberi és természeti tájak megteremtésének vizsgálatára fókuszál, érdekli a helyek szubjektív és objektív politikája, illetve azok történetei, valamint a fényképnek az idő és a változás dokumentálásában játszott szerepe.

Digitalis purpurea

Arnold Külvárosi Herbáriumát alkotó fényképek a járdaszegélyek és utcai sövények mellett sarjadó növények lenyomatai egy sajátos nézőpontból átalakítva és varázslatos fényképészeti módszerekkel átadva.

Cymbalaria muralis

Ezt a növényi portrésorozatot nem egy botanikus vagy ökológus megfigyelései határozzák meg , hanem egy kicsi, de gyorsan növekvő város külvárosában oktató egyetemi tanár és fotóművész ebédszünetekben tett hosszú sétái. Ez a munka egy különleges, vagy talán sokkal inkább „szélsőséges” tisztelgés a viktoriánus növénytan előtt.

Oxalis stricta

A portrésorozat felhívja a figyelmünket az olyan növényekre, amelyek mellett mindennap elsétálunk a megszokott városi útvonalainkon, sőt van, mikor kitépjük őket a járdaszegély mellől „ez csak gyom” alapon. Arnold „kiszakítja” a növényeket saját környezetükből, hogy rámutasson az addig is jelenlévőre: a növényeket alkotó egyedi esztétikumra. Így lehetőségünk nyílik közelebbről megvizsgálni egy-egy növény érhálózatának rendszerét, száruk finomságát, a gyengéd szirmok elrendeződését.

Lonicera periclymenum

A Külvárosi Herbárium az Uniformbooks kiadónál jelent meg Mark Cocker előszavával és Val Williams esszéjével.

Az alkotó munkáságáról itt tudhat meg többet.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket