dunszt.sk

kultmag

Christo életművének kicsúcsosodása

A hétvégén elhunyt Christo Vladimirov Javacheff, azaz Christo, a híres bolgár származású csomagolóművész utolsó projektje a párizsi Diadalív becsomagolását célozta meg, mely alkotás halála ellenére megvalósulni látszik.

A francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron szerint a jövő évi performansz a művész utolsó ajándéka lesz a francia fővárosnak. Christo vasárnap, két héttel 85. születésnapja előtt hunyt el New Yorkban. Franciaország a tájművész halála után is ragaszkodik a tervezett eseményhez.

Christo világszerte alkotott, a hírnevet a berlini Reichstag becsomagolása hozta meg neki. Feleségével, Jeanne-Claudedal közreműködve százezer köbméter megfagyott vízesést szimbolizáló, csillogó ezüstszínű drapériával vonták be az épületet még 1995-ben.

A Bulgáriában született művész 1958-ban érkezett Párizsba, s már a korai hatvanas évektől kezdve a Diadalív becsomagolásáról álmodozott. Az eredeti tervek szerint a párizsi Diadalív becsomagolása ősszel valósult volna meg, azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A szervezők jelenlegi tervei szerint a performansz 2021. szeptember 18. és október 3. között lesz látogatható.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket