dunszt.sk

kultmag

Gyukics Gábor rangos nemzetközi díja

Gyukics Gábornak a rangos Hungary Beat Poet Laureate címet ítélték oda. Az amerikai National Beat Poet Foundation, Inc. életműdíját rajta kívül eddig csupán négy ország költője kapta meg.

A National Beat Poetry Foundation, Inc., egy nonprofit szervezet, mely olyan feszválok mögött áll, mint a National Beat Poetry Festival, az International Beat Poetry Festival” vagy a Kerouac Cafe.  Céljuk, hogy megőrizzék és a köztudatban tartsák a beat generáció írásait, ugyanakkor segítenek abban, hogy egy új beat generáció alakulhasson ki költőkből, írókból, zenészekből, képzőművészekből.

Gyukics Gábor költő-műfordító Budapesten született 1958-ban. Több mint tíz verses- és egy prózakötete jelent meg. Több mint száz magyar szerző műveiből fordított angolra, és ugyanennyi szerzőt angolból magyarra, köztük amerikai őslakosok költészetét. Verseit magyarul és angolul írja. 1988 és 2002 között az Amerikai Egyesült Államokban élt. 2012-ben Salvatore Quasimodo-különdíjat kapott, 1999-ben és 2017-ben Füst Milán fordítói díjat. Gyukics Gábor az első Dunszt-est vendége volt, az eseményről készült felvétel itt nézhető meg.

A díjat szeptember 5-én adják át, a járványhelyzetre tekintettel valószínűleg online ünnepelnek.

Borítókép: Kovács Attila

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket