dunszt.sk

kultmag

Roma Hősök: európai roma drámák online

A Független Színház Magyarország 2020. június 11-én induló online színházi sorozata keretében minden héten egy európai roma színházi előadást mutat be. A társulat évek óta megrendezi a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját. A jelenlegi helyzethez igazodva egyedülálló módon a bemutatott előadások felvételeit elérhetővé teszi saját videómegosztó portálján. A sorozat első része, Richard O’Neill A legnehezebb szó című drámája 2020.június 11-én 21:00 órától érhető el. 

A Független Színház Magyarország célja, hogy megmutassa a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. A sorozat részeként 12 előadást tesz elérhetővé, amelyek minden héten csütörtök este 21:00 órától érhetőek el a színház hivatalos YouTube csatornáján. Az előadásokat egy hétig lehet megtekinteni. 

Bár roma színházak több mint 100 éve vannak jelen Európában, és jelenleg is számos országban működnek izgalmas társulatok, máshol, mint a Roma Hősök Fesztiválokon, illetve a jelenlegi retrospektív sorozat keretein belül, aligha akad alkalom a megismerésükre. A sorozat a brit travellerek világától a spanyol polgárháború roma hősnőin, és a jelenkori olasz táborok lakóin keresztül a nem mindennapi kihívásokkal szembenéző romániai fiatalokig a földrész számos, alig ismert arcát és sorsát mutatja be számunkra.

„A történeteken keresztül számos ismeretet nyerhetünk Európa eltérő társadalmainak múltjára és jelenére vonatkozóan. Ha megtaláljuk a másikban és saját magunkban is a hőst, végre megérthetjük egymást és képesnek érezhetjük magunkat arra, hogy alakítsuk a világunkat. A roma színház a kulturális örökség részeként fontos szereppel bír.” – nyilatkozta Balogh Rodrigó a színház művészeti vezetője.

A színház idén októberben ismét megrendezi a IV. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, az évek során összegyűjtött színdarabokból és felvételekből pedig jövőre digitális archívumot is létrehoznak, hogy a jövő generációja számára is elérhetőek legyenek a roma színház értékei.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket