dunszt.sk

kultmag

Ginsberg, Ashbery, Anne Sexton és mások szólalnak meg Moore sorozatában

A költészet és annak dokumentálása mindig is nehéz kérdésnek számított. A költőkről, írókról fennmaradt felvételek ritkák. Ezért különleges és egyedi érték Richard O. Moore – aki maga is a San Francisco-i reneszánsz költőjeként ismert – USA: Poetry című műsora, amely most már elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is. Moore, miután befejezte filozófiai tanulmányait a Columbián, pár év ingázás után, az 1950-es évek elejétől a San Francisco-i KQED csatornának készítette dokumentumfilmjeit, és innen építette tovább független közmédiás karrierjét.

Az USA: Poetry sorozat, azok számára lehet igazi csemege, akik szeretik a 20. század közepének amerikai irodalmát.

Moore maga folyamatosan kapcsolatban volt a kor költőivel, íróival, így kézenfekvő volt számára a műsor elkészítése, nem mellesleg, mivel maga is az akkori kortárs irodalom része volt, különös érzékenységgel nyúlt az alapanyaghoz és benfentesként tudta megszerkeszteni az egyes epizódokat.

„A felvételekre úgy tekinthetünk, mint csodálatos nemzeti kincsre, egyben mint időkapszulákra, melyek egy másik irodalmi korba kalauzolnak minket” – nyilatkozta Santa Cruz a Bad Animal Books weboldalán, mely összegyűjtötte a műsor epizódjait. „Moore egy pillantást engedett a 20. század legkiválóbb amerikai költőinek életébe a karrierjük csúcsán” – olyanokébe, mint Kenneth Koch, John Ashbery, Anne Sexton, Frank O’Hara, Ed Sanders, Philip Whalen és Gary Snyder.

Moore munkáinak köszönhetően ezeket a költőket mindennapi életük során az otthonaikban, a kedvenc könyvesboltjaikban, könyvtáraikban láthatjuk. Bensőségen vallanak életük jobb és nehezebb időszakairól. Nem mellesleg minden elkészült dokumentumfilm egy-egy tisztelgés az adott költő élete és munkássága előtt.

A William Carlos Williamsről szóló részben Moore megszólaltatja a költő fiát is. Ő nem követte apját a költészet útján, de orvos volt szintén. „Ez volt az étel és az ital, amely lehetővé tette, hogy írjak” – olvassa fel apja emlékezéseit.

Az eredeti cikk itt érhető el.

Kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket