dunszt.sk

kultmag

Megvannak a StageHive videópályázatának nyertesei

A szakmai zsűri Fodor Orsolya A krétakör című produkcióját díjazta 300 000 forintos nyereménnyel, a közönségszavazatok elsöprő többségét, így az 500 000 Ft-ot pedig Baukó Attila, vagyis Azahriah Angel Dust című pályázata kapta. A díjazottakon kívül 18 különböző produkció részesült még elismerésben: a Papageno és számos befogadóhely ajánlott fel nyereményt a résztvevőknek.

Május elején hirdette meg azt az összesen 800 000 Ft összdíjazású videópályázatot a StageHive csapata, mellyel a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került magyarországi és magyar nyelvű, határon túli alkotókat, intézményeket, előadó-művészeti projekteket kívánták támogatni. Arra biztatták a művészeket, hogy készítsenek rövid, kreatív videókat, melyben frappánsan mutatják be a 2020/21-es évadra színházi, zenei, tánc- vagy cirkuszi műfajokban tervezett produkciót.

78 érvényes pályázat érkezett be a StageHive felületére, melyekre május 20-tól folyamatosan lehetett szavazni. 77 101 szavazat alapján Baukó Attila, vagyis Azahriah Angel Dust című pályázata nyert 19 169 szavazattal. A nyereményből professzionális körülmények közt szeretné rögzíteni a dalt, illetve új gitárt és mikrofont vesz Attila.

Baukó Attila nyilatkozata: „Elég későn értesültem a lehetőségről, két nappal a határidő előtt kezdtem el a dalt, ami addig csak a fejemben volt meg. Nagyon remélem, hogy minden a terv szerint alakul, és egy olyan hangzásvilágot tudok teremteni olyan vizuális élménnyel ehhez a dalhoz, amilyet pontosan elképzeltem. Ami ehhez és a céljaim eléréséhez lehetőséget ad, az leginkább a StageHive és a szavazók bizalma felém, köszönöm nektek!”

A beküldött anyagokkal nem csak a közönség tetszését lehetett kivívni. A szakmai zsűri, vagyis Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színművésze, Novák Péter kultúrmunkás és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója szakmai díjat ítélt az általuk legjobbnak tartott pályázatnak. A döntésre mindhárom zsűritag egy 3-3 jelöltet megnevező listával érkezett, végül pedig A krétakör – tantermi előadás című produkciót díjazták. A tantermi előadás Fodor Orsolya harmadéves bábrendező vizsgarendezése a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, olyan művészek közreműködésével, mint Mészáros Blanka, Bánfalvi Eszter és Hajduk Károly. 

Fodor Orsolya nyilatkozata: „A szakmai díj nagy segítség nekünk abban, hogy el tudjon kezdődni a jelmezeink kivitelezése és kellékeink beszerzése. Személy szerint azért örülök ennek az elismerésnek, valamint a különdíjnak, mert egy előzetes bizalmat feltételez a projektünk felé a zsűri és egy befogadóhely részéről – ez ránk is ösztönzően hat. Fontosnak tartom az ilyen típusú kezdeményezéseket. Szeretnék köszönetet mondani minden leendő nézőnknek, aki szavazatával kifejezte bizalmát munkánk felé.”

Novák Péter úgy fogalmazott, ilyen nehéz helyzetben, mint amellyel most néz szembe az előadó-művészeti szakmai, jó arra gondolni, hogy van jövő és érdemes produkciókban gondolkodni. Fullajtár Andrea elmondta: azt szerették volna, ha a szakmai díjat olyan produkció kapja, amely minden értelemben képviseli a StageHive célkitűzéseit, miszerint független alkotók összeállnak egy projektre. Zsoldos Dávid szerint hihetetlen impresszív az a munka, amit a fiatal alkotók beletettek ebbe a pályázatba, és nem volt könnyű helyzetben a zsűri, mivel legalább 6-8 olyan pályázat is akadt, amelynek szívesen odaadták volna az egyetlen díjat. A Papageno 12 pályázónak ajánlott fel médiacsomag támogatást.

KÜLÖNDÍJAK:

FÉM Arts & Café – elor emina: Maradok maradni
Három Holló – Li-Thiao-Té Jérome: Vibrotanica
Mozsár Műhely – Affér Színház: Népmese-fantasy felnőtteknek
Óvóhely Bisztró és Kultúrbunker – Homo Ludens Project: Egy nő montázsfilm
Óbudai Kulturális Központ – 3K – Fodor Orsolya: A krétakör + NESSZ: Nézz vissza haraggal!
A Papageno különdíjai: Agyagkamasz, „Boldog az ember, míg muzsikál”, Bach ML-re hangolva, ENCLOSED, For The Little Ones, Funballetboys, Maradok maradni, Mocorgo hormonok, Rachmaninov a homokban, Resti Kornél rádiószínháza, Róza és Alfréd története, Variart Ensemble – Zenélnénk!
RS9 Színház – Turós Enikő: Rahmanyinov a homokban + Domonkos Ágnes: Róza és Alfréd története
REÖK Szeged – Fábián Gábor: A leprikónok átka
TRIP Hajó – Hajmási Péter: Karanténshow

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket