dunszt.sk

kultmag

A hónap verseskönyve: John McAuliffe – A Kabul Olimpiája

John McAuliffe, ír költő ötödik verseskötete – The Kabul Olympics (A Kabul Olimpiája) – nemrég jelent meg és máris a hónap kötetének választotta a The Guardian. McAuliffe költészetének egyik különlegessége, hogy soha nem nagyította fel életét a költészet kedvéért – igyekezett elkerülni a fennkölt, megbízhatatlan költő szerepét.

A kötet verseinek nagy része Manchesterben játszódik, mivel az író az ottani egyetemen tanít, illetve korábban ott is tanult. De a Kabul Olimpia c. költemény például a híres regényíró, Caroline Chisholm tiszteletére készült, aki 40éves korában hunyt el egy gyógyíthatatlan agydaganat következtében.

Az idillen túl, a terror szinte figyelmeztetés nélkül bukkan fel a szövegekben, akárcsak az életben. A költő mindenre figyel, a tv-ben az arénabombázásokra, vagy, hogy a „tanácsvezetőn ugyanaz az ing van, amit tizenkét órával korábban láttam”, McAuliffe nyelvi érzékenysége átüt a kötet egészén, ahogy azt az alábbi sorok is tükrözik:

„Ez az éber öreg diák, itt született, mégis feszeng
A fák a májusi heteikben járnak
Lassú zöld robbanások, a levegőben
Sűrű fűz pollenje és lonc
Minden láthatatlan, szürkeárnyalatú pixel
A tér fordítása” (szabad fordítás – a cikk szerzője)

A költő tehetsége a „máshogy”-figyelésben rejlik. A megfordított tekintet, egyszerre több irányból is megvilágít egy-egy témát. Minden adott pillanatban alátámasztja mi történik előtte és mi következik utána. Ismeri a párhuzamos világok erejét. A fűzfa pollenje és a lonc alig látható elem, de attól még ott vannak. Lényegtelenek mégis döntő fontosságúak.

A kötet struktúrája nagyon sokrétű, néhol önelégülten mulatságos, önkritikus, máskor „csendes” akár egy pár váza valahol a házban. Így az egyik vers a kötetben, mely csendélettel kezdődik, mégsem teljesen mozdulatlan – az egyik váza eltörik, míg elhanyagolt ikertestvére egy polcra téve „túléli” a másikat:

„Az elárvult váza fázott az otthonában, ott fent, ahol
élt
ott is felejtettem
egy kis levegőt a nyitott szájában” (szabad fordítás – a cikk szerzője)

John McAuliffe The Kabul Olympics c. kötete a Gallery Press kiadó gondozásában jelent meg. A kötetajánlót a The Guardian közölte.

Kiemelt kép forrása: Twitter

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket