dunszt.sk

kultmag

Szexualitás és cselszövés a francia királyi udvarban mai szemmel

Viviane Sassen, híres holland fotós új, meglehetősen érzéki kiállítása Versailles-ba kalauzol minket, ám egész másként. A művésznő még 14 éves korában, mikor a versailles-i palotában kóborolt, döbbent rá először arra az érzékiségre és bujaságra, ami a környezetből és az ottani művekből árad. Ő maga egy Kelet-Holland kisvárosból származik, ahol a kálvinista szellem teljesen ellentétben áll a francia fényűzéssel. Nem is sejtette, hogy néhány évtizeddel később visszatér majd Versailles-ba, ám ezúttal önálló művészként, aki kizárólagos hozzáférést kapott a Galéria szobraihoz és Des Moulages-hoz, ahol Versailles sérült szobrait, torzóit retusálják.

A galériában való munkájának első része abból állt, hogy feltártja a 17. és 18. század gazdag erotikus és orvosi történeteit. Ez Marie Antoinette korszaka volt, mértéktelenség és hatalom jellemezte, de rengeteg betegség, pusztulás és halál is. Talán az egyik legismertebb kór ebből az időből a szifilisz, mely végigsöpört a versailles-i udvaron, sok embernek megváltoztatva ezzel az életét. A galériában még mindig láthatóak azok a fémből készült orrprotézisek, melyeket a szilifiszt elszenvedőknek készítettek. Viviane úgy döntött, hogy lefotózza ezeket a tárgyakat, így őrizve meg az emlékét a régmúlt kor szexuális dekadenciájának.

Ezzel együtt egy új fotósorozatot is megteremtett, a Venus & Mercuryt, mely jelenleg a Huis Marseille galériában látható szeptember 30-áig, Amszterdamban.  Ez a sorozat még absztraktabb, mint az előző munkái. Mondhatni montázs alapú. Viviane fotóinak jellegzetességei a mértani formák és a test absztrakciói, ám ezúttal mozdulatlan szobrokkal kellett dolgoznia. A gazdag színhasználat a művésznő alapstílusa, és ebben a sorozatban sincs ez másként, a képeken élénk pigmentek és színfoltok láthatóak, mint például a tüzes vörös árnyalatok, mely a műveket kissé baljóslatúvá és költőivé változtatja.

A kiállítás mögött sokkal több érdekes történet van, mint azt gondolnánk, többek között királyi szeretőkről, mérgezésekről és jövendőmondókról. Viviane mindezeket a történeteket a saját lencséjén keresztül értelmezte újra. Minden kép egy külön történetet mesél el, és a képeket költői szöveg kíséri, Tilda Swinton előadásában.

A témáról bővebben itt olvashatnak.

Kiemelt kép forrása: Twitter

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket