dunszt.sk

kultmag

A New York-i színházak megnyitják kapuikat a tüntetők előtt

New York színházait is hónapok óta sújtja a zárva tartás, a járványhelyzet jelenlegi dinamikájából pedig még csak következtetni sem lehet, hogy mikor tarthatnak ismét előadásokat. A fontos társadalmi ügyekért azonban néhány intézmény még ezek között a keretek között is igyekszik harcolni: a teátrumok igazgatói közül többen úgy döntöttek, kitárják kapuikat azok előtt, akik a rendőri brutalitás ellen tüntetnek.

Az Off-Broadway nem üzleti alapon működő intézményei közül a New York Theater Workshop, az Atlantic Theater Company, a Public Theater és a Times Square-en található Playwrights Horizons is megnyitotta az előcsarnokot a tüntetők számára, akik használhatják a színházak mosdóit, a kézfertőtlenítőt, a wifit, és feltölthetik palackjaikat is – természetesen az egészségügyi előírásokat és a szociális távolságtartás szabályait betartva.

A kezdeményezéssel párhuzamosan létrejött egy Twitter-profil is Open Your Lobby (Nyisd ki az előcsarnokod) néven, e mögött elsősorban fiatal színházcsinálók állnak, akik arra ösztönzik a kulturális intézményeket, hogy a tőlük telhető módon segítsék a tüntetőket. Egy tweetben ráadásul azt is jelezték, hogy rendőröket ne engedjenek be a teátrumukba, ha pedig rendőrök mégis be akarnának menni, a helyzet kezelését bízzák a nem fekete bőrű alkalmazottakra.

Forrás: New York Times

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket