dunszt.sk

kultmag

Mesterséges intelligencia alkotta újra a világ 7 leghíresebb festményét

Denis Shiryaev, aki egy igazi varázslónak számít a szakmában, mindig is liberálisan állt a klasszikus művek újraalkotásához. Modernizálta és kiszínezte többekközt a viktoriánus Angliát, a cári Oroszországot és a Belle Époque Paris-t is. Megfelelő technikát hozott létre, hogy helyreállítsa a legkorábbi ismert mozgóképet – az 1888-as Roundhay Garden jelenetet –, valamint a korai mozi egyik legmitologizáltabb művét, a Lumiére testvérek 50 másodperces vonatérkezés-jelenetét a La Ciotat állomáson. Mindezen munkái szabadon hozzáférhetőek a művész Youtube-csatornáján.

Shiryaev most a világ 7 leghíresebb festményéhez nyúlt hozzá, írja az Open Culture.  Az ilyen jellegű vizuális munkák lehetetlenek lettek volna még egy évtized előtt, ugyanakkor nem tekinthetünk rájuk történelmi felújításként. A Shiryaev által használt szoftver tulajdonképpen kitölti a képkockák közötti réseket, lehetővé téve ezzel a képkockák arányának megnövelését, így egy sokkal naturalisztikusabb képet hozva létre. Igaz, ennek gyakran ára is van. Ahogy Ted Mills egy korábbi posztjában rámutat, kissé bírálva Shiryaev módszereit ezzel: „nagyon sok olyan lelet van, ami túl képlékeny, sok átalakuló pillanatból áll, ahol a hálózat nem tudja kitalálni a dolgokat”.

Mivel ez egy folyamatosan fejlődő technológia és a régi varázslókkal ellentétben Shiryaev nem rejtegeti módszereit, bármelyik vállalkozó szellemű programozó létrehozhat ilyen újraalkotott képeket, ha van rá elég pénze, mivel például a művész legutóbbi videóját egy olyan géppel készítette, ami egy 4000 dolláros grafikuskártyát rejtett magában. Ahelyett, hogy a régi film nézzen ki újnak, tehát, hogy újrateremtse, inkább „létrehozott egy fajta neurális hálózatot annak érdekében, hogy reális arcokat varázsoljon a festményen szereplő alakoknak”.

Az elkészült munkák, ahogy Shiryaev hangsúlyozza, „becslések”, nem történelmi alkotások, mint Leonardo Mona Lisa-ja, a Hölgy hermelinnel, Boticceli Vénusz születése, Vermeer A lány gyöngyfülbevalóval, vagy Rembrant Az éjszakai óra c. alkotása. Ezek a GIF-szerű átalakulások úgy is értelmezhetőek, hogy azok csak pusztán szórakoztató reprezentációi annak, hogyan (is) használjuk a technológiát annak érdekében, hogy egy különleges élményt hozzunk létre. Ugyanakkor az, hogy mivel és hogyan készülnek, nem kell, hogy rontson a hatáson: Vénusz mosolyog és pislog ránk több, mint 500 év távlatából is.

Kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket