dunszt.sk

kultmag

Ma 53 éves Lovasi András

Lovasi András Kossuth-díjas zenész, énekes 1967. június 20-án született Pécsett. A Kispál és a Borz zenekar, melyet többek közt a névadó gitáros Kispál Andrással alapítottak, első fellépése a pécsi egyetem Szenes klubjában volt 1987-ben, majd 10 lemezzel később és számos turnésorozat után 2010-ben oszlottak fel. Lovasi A Kispál működésével párhuzamosan alapította meg a Kiscsillag zenekart 2005-ben, amely eleinte csak hobbi jellegű garázszenekarként működött. 2007-ben A ​Hangzó Helikon-sorozat 15. köteteként Lackfi Jánossal együtt egy verseskötetetük jelent meg CD-melléklettel. Kettejük között a kapocs Lovasi régi barátja, Heidl György egyetemi docens, eszmetörténész, aki a versekhez zenét szerzett. A felvételen a szerzők és az énekes ismeretlen vagy alig-alig ismert arcukat mutatják meg. Kiderül, hogy Lovasi tud szelíden is énekelni, Lackfi verseinek pedig mélyén rockos-bluesos ritmusok és gondolatok lüktetnek.

2010 után a Kiscsillag lett Lovasi fő alkotói terepe, de 2006-tól gyakran fellépett a Csík zenekarral, 2007-től pedig a Budapest Bár albumain, koncertjein is közreműködik. A Kiscsillag hobbizenekarból valódi art rock formációvá fejlődött. A Semmi konferencia (2017) című anyag egy színházi előadásuk zenéjét tartalmazza, amely előadás a 2016. májusi Erkel színházas premierje óta 2018 decemberéig volt színpadon országszerte. A zenés színházi darab előzménytörténetét is színpadra vitték Idáig tudom a történetet címmel, melynek dramaturgiája a Kiscsillag zenéiből és Papp Sándor Zsigmond írásaiból áll össze.

Lovasi Andrásnak 2014-ben Idáig tudom a történetet címmel önéletrajzi könyve jelent meg. Majd 2017-ben egy Még nem összes című gyűjteményes kötetben adta ki a Libri kiadó a dalszerző eddigi pályafutásának darabjait. A kötetben több mint háromszáz dalszöveg olvasható az 1980-as évek végétől 2017-ig,de emellett a könyvet publikálatlan költemények-dalkezdemények, gitárakkordok és Lovasi András saját illusztrációi is színesítik. „Lovasi verseiben úgy kerülnek ironikus térbe az élet röhejes apróságai, hogy abba bele kell halni. Legendás sortörései, expresszív képei, népdalos allegóriái csiklandozzák a magyar nyelvet, az édes anyanyelv pedig vele nevet. Egy egész nemzedék lát Lovasi szemével” – írja a kötettel kapcsolatban Grecsó Krisztián.

A legfrissebb Lovasi-anyag idén márciusban jelent meg Tompa kések címmel, mely lemez a Kiscsillag zenekar hatodik nagylemeze már.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket