dunszt.sk

kultmag

Kurt Cobain gitárja 6 millió dollárért kelt el

Kurt Cobain, a Nirvana frontembere 1959-es Martin D-18E típusú gitárját az MTV nagy sikerű New York-i koncertjén használta, még 1993-ban. Az ikonikus hangszer első szereplése így mindössze öt hónappal előzte meg Cobain halálát.

Az árverést megelőző hetekben sokan érdeklődtek a gitár iránt, így a Julien aukciósház szervezői eleve egymillió dolláros licittel nyitották meg az árverést. A gitár végül 6 010 000 dollárért kelt el, a szerencsés új tulaj pedig egy ausztrál üzletember, a Rode Microphones vállalat tulajdonosa, Peter Freedman, aki személyesen vett részt a Beverly Hills-i árverésen, ahol a világ minden tájáról megjelentek érdeklődők. Az árverés rendkívüli volt abból a szempontból is, hogy két világrekordot is felállított, mégpedig a legdrágábban eladott gitár és a legdrágább emléktárgy rekordját. Freedman azt tervezi, hogy a gitárt egy turnén mutatja be szerte a világban különböző galériákban és művészeti terekben, majd a bevételt rászoruló előadóművészeknek adja.

Később így nyilatkozott: „Nem is magamnak vettem. Igaz, pénzt adtam érte, de arra fogom használni, hogy rávilágítsak a művészet helyzetére. Körbehordom, eladom, és azt a dohányt is a művészetre költöm.” Freedman szívügyének tekinti a projektet, már csak azért is, mert amikor a családja megnyitotta első elektronikai boltját a hatvanas években, zenészek és művészek álltak mellettük. Azt mondta, nem volt limit, bármennyit hajlandó lett volna kifizetni a gitárért. Beszélt arról is, hogy félt, hiszen az árverésen rajta kívül elég sok gazdag ember volt jelen, de az eltökéltsége győzött.

A gitárt, mely egész pontosan a Martin által alkotott 302 D-18Es modell hetedik darabja volt, maga Cobain tette egyedivé azzal, hogy egy Bartolini pickup-ot adott hozzá a hanglyukhoz. A gitár mellé járt még pár pengető, félig elhasznált gitárhúrok és egy szarvasbőr táska.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Kiemelt kép forrása: Flickr

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket