dunszt.sk

kultmag

Elhunyt Joel Schumacher

Nyolcvanéves korában, hétfőn New Yorkban elhunyt Joel Schumacher, amerikai filmrendező.

Schumacher 1939. augusztus 29én született New Yorkban. A Parson School of Desing divattervezői iskolát elvégezve a szakmájában dolgozott. Sikertelensége vitte a filmhez, ahol először szintén ruhatervezőként, kosztümök készítőjeként dolgozott, például Woody Allen Hétalvó és Belső terek című filmjében. Ezzel párhuzamosan forgatókönyveket is írt.

Sőt, nemsokára rendezőként is munkába állt. Első nagy sikerére 1990-ig kellett várni, ekkor a meglehetősen jó nézettségi adatokkal rendelkező Egyenesen át című filmjét Oscarra is jelölték. 1993-ban újabb siker, ezúttal Michael Douglas főszereplésével az Összeomlás nyerte el a kritikusok és a nézők elismerését.

Tim Burton helyett rendezhette meg Batman-filmjeit, a Mindörökké Batmant (1995) és a Batman és Robint (1997), melyeket a kitűnő szereposztás ellenére sem értékelt a kritika és az eredeti Batman-történetek rajongói.

A kudarcok után újabb thrillerrel jutott vissza a csúcsra, a 8 miliméterrel (1998), amit olyan filmek követtek, mint a Tigrisek földjén (2000), A fülke (2003) vagy Andrew Lloyd Webber Az operaház fantomjának filmváltozata (2004), mely három Oscar- és ugyanannyi Aranyglóbusz-jelölést kapott. Schumachernek azonban egy jelölése sem vált valódi díjjá.

Karrierje végén olyan filmeket rendezett még, mint A 23-as szám (2007), a Town creek (2009), a Díler (2010) és a Túszjátszma (2011).

Schumacher nyolcvanévesen daganatos betegség következtében hunyt el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket