dunszt.sk

kultmag

A két legnagyobb Harry Potter rajongói oldal elhatárolódik J. K. Rowling kijelentéseitől

A két legnagyobb Harry Potter rajongói oldal, a Leaky Cauldron és a Mugglenet közös nyilatkozatukban bejelentették, hogy a továbbiakban nem kívánják népszerűsíteni J. K. Rowling saját weboldalát, ahogy az írónő képeit sem fogják megosztani és az elért eredményeiről sem számolnak be.

Döntésüket azzal indokolták, hogy az írónő nemrégiben közzétett esszéjében megsérti a transzneműek jogait és a róluk való vélekedése ellentmond annak az üzenetnek, amelyet a Harry Potter-könyvek terjesztenek az elfogadásról. Rowling szóban forgó írásában többek között arra is kitér, hogy a transzneműek jogaiért harcoló aktivisták tevékenysége bizonyos esetekben veszélyes lehet a nőkre nézve.

Az utóbbi hetekben többen is hangot adtak nemtetszésüknek az írónő véleményével kapcsolatban. Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek sztárja és Eddie Redmayne, a sorozathoz kötődő Legendás állatok és megfigyelésük című trilógia főszereplője is felszólalt, J. K. Rowling irodalmi ügynökségét pedig négy szerző is elhagyta, arra hivatkozva, hogy az ügynökség nem volt hajlandó nyilvánosan is kifejezni a transznemű közösség iránti támogatását.

A rajongói oldalak kezelői elmondásuk szerint tisztában vannak azzal, hogy sokan szeretik az írónőt és elismerik eddigi munkásságát, ezért nem szeretnének felszólalni ellene, de azt is tudják, hogy Rowling szavai bántóak és transzfób hozzáállásról árulkodnak, ezért kötelességük kifejezni egyet nem értésüket az írónővel.

J. K. Rowling képviselői nem kívántak reagálni a nyilatkozatra.

Az eredeti cikk itt érhető el.

Kép forrása: Pinterest

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket