dunszt.sk

kultmag

Megszavazták a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának tervét

Az egyetem hallgatói ma délelőtt 10 órára tüntetést szerveztek a Parlament elé, ez azonban nem befolyásolta abban a kormányt, hogy megszavazza az intézmény modellváltásáról szóló javaslatot. Ennek értelmében az egyetem néhány hónapon belül alapítványi fenntartásúvá válik, ráadásul a törvény nem garantálja az oktatás autonómiáját – erről árulkodik az is, hogy a kormány több mind fél éve nem hajlandó kinevezni Upor Lászlót, a jogszerűen megválasztott rektort.

Ugyan a modellváltást szorgalmazók kommunikációja egyértelműen azt hangsúlyozza, hogy a törvény a szakmai fejlődést, a nemzetközi kapcsolatok kiszélesítését biztosítja, az egyetem hallgatói és oktatói nyilatkozataik és közleményeik alapján egyértelműen fenyegetőnek érezték ezen gesztusokat: különösen a párbeszéd hiánya, illetve a rövidre szabott modellváltási határidő utal arra, hogy valójában a „balliberális” címkével felruházott egyetem megregulázása, mi több, kisajátítása a cél.

A törvény értelmében ezentúl az egyetem ügyeiben egy 5 fős kuratórium fog dönteni, az pedig egyelőre kérdéses, hogy milyen jogköre marad a szenátusnak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket