dunszt.sk

kultmag

66 éve hunyt el Frida Kahlo

Frida Kahlo azon művészek sorába tartozik, akiket nehezen lehet művészi irányzathoz vagy csoporthoz sorolni. Mivel művei sokszor szürrealista víziókat idéznek, ezért munkásságát könnyen el lehetne helyezni a szürrealista irányvonalak mentén, ám maga a művésznő ezt nem teljesen gondolta így, sőt tagadta is ezt az egyértelmű „megbélyegzést”. Ennek ellenére például André Breton az 1930-as évek végén csodálattal adózott Kahlo életét és belső vízióit szoros kapcsolatban ábrázoló művek előtt, amelyekről úgy vélte: ösztönönös erővel sugározzák mindazokat az alapelveket, amelyek alapján a szürrealisták alkottak.

Frida Kahlo élete során közel kétszáz művet alkotott, képeiből két nagyobb gyűjtemény létezik, ezek egyike magánkézben van, a másik pedig a mexikói Museo Dolores Olmedo tulajdona. Ez utóbbi gyűjteményből rendeztek kiállításokat világszerte, így 2018-ban Budapesten is a Nemzeti Galériában, mely kiállításról Izsó Zita írt a Dunsztra kritikát.

Kahlo rengeteg időt töltött a kertjében, mely megnyugvással és inspirációval töltötte el: stúdiójában duzzadt gyümölcsöket, dús virágzatokat, robbanó magházakat, széles, vibrálóan zöld leveleket festett úgy csendéleteire, mint önarcképeire. Növények iránti szenvedélyére utal az is, hogy Kahlo sok könyvében virágokat préselt: halála után Walt Whitman Fűszálainak a festőnő által kedvelt példányában kis csokrot találtak.

Fridának 1953-ban amputálták jobb lábát, 1954 nyarán pedig tüdőgyulladást kapott, ennek ellenére július 2-án még részt vett egy tüntetésen. Állapota azonban egyre romlott, és július 12-éről 13-ára virradó éjjel meghalt. Bár az orvosok tüdőembóliát állapítottak meg, de naplója néhány bejegyzéséből kiindulva nem zárható ki az öngyilkosság sem.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket