dunszt.sk

kultmag

A BBC új minisorozata az ötvenes évek Indiájába repíti a nézőt

A sorozat Vikram Seth monumentális regénye, A Suitable Boy alapján készült több mint 110 szereplővel. A történelmi dráma egyediségét növeli, hogy Indiában forgatták, kizárólag dél-ázsiai színészekkel.

A regény alapján készült sorozat 1951-ben játszódik, az India függetlenségének kikiáltása utáni légkörben, egy kitalált indiai városban. Itt él a 19 éves Lata, akinek özvegy édesanyja mindenáron megfelelő férjjelöltet szeretne találni lánya számára. Lata azonban találkozik Kabirral, a muszlim fiúval, és azonnal egymásba szeretnek. A vallási különbségek áthidalhatatlan akadályt jelentenek, így a lány anyja megtiltja a kapcsolatot. Mintegy Lata ellenpólusaként jelenik meg a sorozatban a kurtizán Saaeda, aki egyszerre jelenti a múltat és a jövőt: India patriarchális társadalmának elnyomott nőalakját, valamint az erős, független és intelligens modern nőt.

A sorozat olyan valódi, még ma is élő problémákat és jelenségeket ábrázol, amelyek India mindennapjait végigkísérik. A Latát játszó Tanya Maniktala szerint szinte minden indiai lánynak meg kell birkóznia az előre elrendezett házasság okozta problémákkal. A történet nemcsak az indiai mindennapok, hanem a történelmi és társadalmi változások ábrázolásában is autentikus. Az India felosztása utáni időszak növekvő nacionalizmusának első áldozata a muszlim közösség volt. A mecsetek mellé épített templomok és a vallási zavargások a sorozatban is megjelennek. Az új eszmék és politikai-társadalmi változások mellett azonban még túlélőben vannak a brit korona törvényei és az angol kultúra hatása.

Mira Nair rendező szerint mindez érthető szó szerint, de tekinthető egyfajta szimbólumnak is: a történelem mindig megismétli önmagát, de mi nem okulunk belőle. A vallási és etnikai konfliktusok, a másság elfogadásának nehézsége nemcsak az ötvenes évek Indiájában volt jelen, hanem napjainkban is.

Suitable Boy első részét július 26-án vetítik a BBC One csatornán.

Az eredti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket