dunszt.sk

kultmag

SamariaJazz – fesztivál kiemelkedő énekesekkel

Harmadik évfolyamához érkezett a SamariaJazz. A Pozsony közeli kisváros zenei életének valószínűleg komoly lökést jelent a július 31-én startoló kétnapos fesztivál. Vida Igort, a fesztivál szervezőjét kérdeztük.

Milyen tapasztalatokkal és milyen várakozással szervezitek a fesztivált a Covid–19 pandémia idején?

Reméljük, hogy színesebbé tesszük a régió zenei kínálatát. A főváros közelsége nem jelent számottevő közönségnövekedést, inkább a közvetlen környékbeli nézőkre számítunk. A jelenlegi helyzetben azt tapasztaljuk, hogy van igény a hasonló rendezvényekre. Kis létszámú közönség esetén talán a kockázat és az emberek félelme is elenyésző. Igyekszünk a lehető legjobban alkalmazi az ajánlott biztonsági óvintézkedéseket, hogy felhőtlen kikapcsolódást biztosítsunk a hozzánk látogatóknak. Nem utolsó szempont, hogy így tudjuk támogatni az előadókat, akiknek komoly megélhetési problémái adódtak a Covid–19 miatt. Összehasonlítva a nemzetközi tapasztalatokkal, itt szinte semmiféle állami támogatás nem érkezett a számukra.

Más mellett az Are you Free? fesztivál szervezőjeként is ismert vagy. Az egy progresszív fesztivál, míg a somorjai inkább a mainstreamre fókuszál. Mi ennek az oka?

A SamariaJazz küldetése, hogy népszerűsítse a műfajt, így az előadókat is e szempont alapján válogattuk. És persze tekintettel voltunk a helyzet adta lehetőségekre. Így igazán csak két ország zenekaraiból állt össze a program. Reméljük, sikerül vele új híveket toboroznunk.

Mivel tudnád ajánlani a SamariaJazzt?

Ha valaki kellemesen szeretné eltölteni a jövő hétvégét, azt szívesen várjuk a mozi.club udvarára, ahol főleg vokális produkciókat mutatunk be. A régió kiemelkedő énekesei mellett – Peter Lipa és Winand Gábor – ifjabb tehetségek is színpadra állnak. A sorból kiemelném Nagy-Babos Rebeka kvartettjét, akik idén elnyerték a Müpa Jazz Showcase nemzetközi zsűri által megszavazott legjobb zenekar díját

A SamariaJazz programja:

Július 31.
Nagy-Babos Rebeka Kvartet (HU/RO)
Ester Wiesnerová (SK)
Farkaš Árpi Trio & Winand Gábor (SK/HU)

Augusztus 1.
Molnár Dixieland Band (HU)
Hajdu Klára (HU)
Peter Lipa Band (SK)

A koncertek 18.00-kor kezdődnek
Helyszín: mozi.club – Somorja

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket