dunszt.sk

kultmag

160 éve született Alfons Mucha

160 éve született Alfons Mucha cseh plakátművész, grafikus, illusztrátor, festő és nagy sorozatú nyomtatott grafikai művek alkotója. Rendkívül sokoldalú művész volt: bélyegeket, naptárakat, tapétákat, bútorokat, szőnyegeket, üvegablakokat, ékszereket, sőt még egy ékszerüzletet is tervezett, emellett számos könyvet illusztrált. Bár művészetét a szecesszióra jellemző kígyózó indák, stilizált növényi motívumok, buja vonalvezetés, szépséges nőalakok jellemzik, nem vallotta magáénak az art nouveau elveit, nézeteit inkább a szimbolizmussal rokonította. Művészetében a dekorativitás anatómiai pontossággal párosul.

A csehországi Mikulovban fedezték fel, ahol portrékészítéssel és sírkövek díszítésével foglalkozott. Munkái felkeltették két helyi tehetős lakos figyelmét, és pártfogásukba vették, így Mucha megismerkedhetett a monarchia művészeivel, majd később Münchenbe és Párizsba mehetett, hogy tökéletesítse tudását.

Forrás: Wikipédia

Mucha egyike volt azon első művészeknek, akiket abból a célból szerződtetett le egy nagy cég – alkotónk esetében a Ferdinand Champenois –, hogy napi több órában reklámokat készítsen számára. Hamarosan számos más cég is megkereste a cseh művészt, és egy reggel Párizsban mindenütt az ő plakátjai díszelegtek, melyek meghozták neki a világhírt. A plakátok olyan népszerűekké váltak, hogy a művészetkedvelők irigységből csaknem mindet leszedték.

Mucha később Észak-Amerikában látogatott, hogy pénzt gyűjtsön régi vágyának beteljesítéséhez, a Szláv eposz megalkotásához. Bele is fogott a 20 darabos festménysorozatba, majd 25 év után visszatért szülőföldjére, hogy további inspirációt merítsen. A sorozat első 11 darabját 1919-ben hatalmas érdeklődés mellett állították ki a prágai Klementiumban. Sajnos nem sikerült neki befejeznie a tervezett sorozatot, mivel Hitler 1939-ben elfoglalta Csehországot, Muchát pedig, aki híres volt a szláv nép iránti elkötelezettségéről, a Gestapo az elsők között tartóztatta le. Az ekkor már több mint 70 éves festőt napokon keresztül kínozták, mielőtt elengedték. A megtört művész nem sokkal ezután, pár nappal a II. világháború kitörése előtt, tüdőgyulladásban elhunyt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket