dunszt.sk

kultmag

Kepler az első sci-fi regény szerzője?

Mikortól számítjuk a science fiction kezdeteit? Egyesek Verne Gyulát és H. G. Wellst tartják a műfaj úttörőinek, mások Mary Shelley 1818-as Frankensteinjéig, illetve a kevésbé ismert, Margaret Cavendish newcastle-i hercegnő tollából származó, 1666-os The Blazing World című munkáig nyúlnak vissza. Isaac Asimov es Carl Sagan szakértők szerint azonban Johannes Kepler mindannyiukat megelőzte: 1609-es Somnium (Álom) nevű regényével ő rakta le a sci-fi alapjait.

A Somnium egy űrutazó képzeletbeli beszámolója holdbéli útjáról. A szakértők szerint az írás tudományosan megalapozott megállapítások és nagyszerű képzelőerő keveréke.

Kepler először 1593-ban vetette fel a heliocentrikus világkép ötletét, tanárai a türingeni egyetemen azonban kategorikusan elutasították azt. 16 évvel később és a Galileivel folytatott levelezése után új köntösbe burkolta elképzeléseit: egy fiktív keretbe ágyazva szabadabban kifejthette a világmindenséggel kapcsolatos elméleteit.

A tudós egy olyan világot hozott létre, amely önmagában véve is páratlan, tekintve, hogy mindezt még Galilei és a saját, messzelátóval tett felfedezései előtt vetette papírra. A regényben leírt holdlakó lények földöntúli kinézete és intelligens létformája sokkolta a korabeli közönséget. Az egyház hasonlóságot vélt felfedezni a főhős és anyja, valamint Kepler és az anyja párosában, ezért utóbbit boszorkányság vádjával perbe fogták. A csillagásznak hosszú évekig tartott elintézni anyja szabadon bocsátását.

Kepler hányattatott sorsa és üldöztetése ellenére élete végéig hitt abban, hogy egy napon az ember valóban eljut a Holdra.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket