dunszt.sk

kultmag

A pedofília és a virtuális visszaélések témáját járja körül a TÁP Színház új bemutatója

A TÁP Színház az Utas és holdvilág után szeptember 4-én és 5-én új darabbal jelentkezik, ezzel megnyitva a Trafó pandémia utáni szezonját. Mindjárt a virtuális jövőbe ugrunk, merész vízió tárul elénk egy sor erkölcsi kérdéssel: egy nyomozás, melynek kapcsán eljutunk a felelősségvállalás problematikájához.

A darab a közeljövőben, éppen egy világjárvány után játszódik, amikor is a globalizáció hatásai már teljesen átformálták a világot. A természet szinte teljesen kipusztult, a növények luxuscikknek számítanak, mindent beborít a városok szürkesége. A társadalom színtere az online világ, amelyet Nethernek hívnak. Itt végzik a fiatalok tanulmányaikat, ide járnak szórakozni és sokszor dolgozni is. Ebben a sötét utópiában egyre elterjedtebb az „árnnyá” válás, a fizikai test elhagyása, a teljes átköltözés a Netherbe, ahol mindenki olyan külsőt választhat magának, amilyet akar, az avatárok mögött meghúzódó emberi lények pedig láthatatlanok. Az előadás a modern társadalom igen érzékeny kérdéseit feszegeti: az online, virtuális tér, ahol mindannyian egyre több időt töltünk, mennyire valóságos? Az ott létesült és fenntartott kapcsolatok igaziak? Bűn-e ebben a következmények nélküli világban elkövetett bűntény? Meddig mehet el a fantázia? Mik a fikció határai, a művészet morális korlátja?

Jennifer Hailey kortárs amerikai drámaíró The Nether c. darabját 2013-ban mutatták be Kaliforniában, majd még ugyanabban az évben műsorára tűzte a londoni Royal Court is. Egy évvel korábban pedig a szerző elnyerte érte a Susan Smith Blackburn-díjat. A budapesti előadás különlegessége, hogy két változatban kerül színre: a Trafó nagyszínpadán és a TÁP Színház kamaratermében egyaránt látható lesz szeptembertől.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket