dunszt.sk

kultmag

Mit tanulhatunk az utópiákból?

Tiszta levegő, kedves és békében élő emberek, rend és nyugalom – az utópiák világában mindez megvalósul(hat). Mi az, ami megvalósíthatatlansága miatt utópia szintjén is marad, és mi az, amit magunkkal vihetünk ezekből a filmekből?

A legtöbb utópia egy olyan világot alkot, amelyben az ember tökéletes összhangban él a természettel, megérti és elfogadja annak törvényszerűségeit, így biztosítva az abszolút békét. Ezekre a világokra azért van szükség, mert az általunk ismert Föld elpusztult vagy a teljes romlás szélére sodródott. B tervként egy második ökológiai rendszer létrehozásán munkálkodtak a Bioszféra 2 nevű program kutatói is, akik egy arizonai támaszponton hozták létre a fent említett „új világot“, a viváriumot. Ezt a programot és a kutatócsoport tevékenységét mutatja be a Spaceship Earth című, 2020-as dokumentumfilm.

Sok utópiában kap fontos szerepet a növényi alapú táplálkozás, mint a boldog és kiegyensúlyozott jövő záloga. Nemcsak a vegán életmód, de az általában vett mértékletesség is – a természet tisztelete, a felelős jövőtervezés – a szép új világ sajátja. Ezért van teljesen összezavarodva Mila, a fiatal földönkívüli lány, amikor a Gyönyörű zöld (La belle verte) című filmben a Földre érkezve ennek ellentétjét látja: légszennyezést, húsevést és zsúfoltságot. A tökéletes világ nemcsak a Földön kívül valósulhat meg, hanem egy titkos földi paradicsomban is, mint a Holnapolisz (Tomorrowland) című filmben, amelynek társadalmát kreatív és okos emberek alkotják, távol a politikától, a bürokráciától és az egyenlőtlenségtől.

A tökéletes világrend azonban a legtöbbször megvalósíthatatlan, ezért ritka az olyan film, amely teljes utópia lenne. Mindig vannak rétegek vagy csoportok, akik a létrehozott rend miatt szenvednek, és ezek bemutatása disztópiává teszi az utópiákat. Vannak filmek, amelyek teljesen nyíltan, a szegények és gazdagok világának szétválasztásával mutatják be ezeket a problémákat, mint a Metropolis vagy a Zöld szója (Soylent Green). Más filmek az alternatív világot teljes egészében negatívnak és kegyetlennek festik le, mint a híres Éhezők viadala-sorozat.

Sokan párhuzamba állítják az utópiákat, illetve disztópiákat a világban uralkodó jelenlegi helyzettel. Az emberek élete válságba került, ezért fokozatosan átértékelik a fontos és kevésbé fontos dolgok meglétét, és alternatív megoldásokat keresnek az önfenntartásra. Innen pedig már csak néhány lépés annak felismerése, hogy az ember nem létezhet a Föld nélkül, amelyet ezért minden lehetséges módon óvnunk kell.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket