dunszt.sk

kultmag

Megszűnik a kulturális minisztérium kisebbségi kulturális osztálya

A Pátria Rádió információi szerint megszűnik a kulturális minisztérium kisebbségi kulturális osztálya. A minisztériumból azt a választ kapták kérdésükre, hogy nem szűnik meg az osztály, csak átalakul, és egy új struktúrát alakítanak ki. A rádióban az osztály eddigi vezetője, Kún Kelemen Melinda arról számolt be, hogy augusztus elsejétől megszűnt a munkahelye, az eseményekről a minisztérium nem adott ki állásfoglalást, a honlapon sem érhető el semmi információ.

Az előző kormány kulturális államtitkárát, Rigó Konrádot (Most–Híd) kérdeztük a fű alatt végigvitt döntésről.

Milyen következményekkel jár a kisebbségi kulturális osztály megszüntetése?

Szlovákiában minden hatodik ember nem a többséghez, hanem valamelyik kisebbséghez tartozónak vallja magát – a kultúra pedig nélkülözhetelen az életükhöz. Ennek ellenére évekig nem foglalkozott a kultuszminisztérium Szlovákia nemzetiségeinek kultúrájával. A 2018-ban létrehozott szakosztály nagy lépés volt az elismerés és odafigyelés útján: segítette a KKA munkáját, fontos résztvevője volt a regionális és nemzetiségi állami stratégia kidolgozásában. Mindez most meggyengül és félek, a stratégiát sem fejezi be a tárca ez évben. Ez nagyon rossz nap nemcsak a szlovákiai nemzetiségek, hanem az egész társadalom számára.

S vajon mi állhat a háttérben, mi ennek a lépésnek az oka?

Erre a témára vagy a nemzetiségi sorból érkező vagy csak az igazán érzékeny kultúrpolitikusok tekintenek prioritásként. Most egyik sem jellemzi a tárca vezetését.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket