dunszt.sk

kultmag

Bejrút történelmi épületei is veszélybe kerültek a robbanás miatt

Az UNESCO csütörtöki ülésén megegyezett, hogy segítséget nyújt Bejrútnak az augusztus eleji nagy robbanás után, amelynek következtében veszélybe kerültek a város történelmi és kulturális örökségei is.

A robbanás az egész várost megrázta, ám a rombolás Gemmayze és Mar Mikhael városrészekben volt a legnagyobb, ahol a város legtöbb történelmi épülete található. Ernesto Ottone, az UNESCO kultúráért felelős igazgatója is elmondta, hogy a szervezet minden segítséget és támogatást megad Libanonnak a helyreállítási folyamatokban, amelyeknek szélesebb körben része a kulturális örökség megóvása is.

A Sursock Múzeum

Sarkis Khoury, a libanoni kulturális minisztérium antikvitásokért felelős igazgatója arról tájékoztatott, hogy a detonáció legalább 8000 épületet károsított, köztük 640 történelmi épületet is, melyek közül 60 komoly veszélyben van, bármikor összedőlhet. Olyan épületekről van szó, mint a bejrúti Nemzeti Múzeum, a Sursock Múzeum vagy a Bejrúti Amerikai Egyetem régészeti múzeuma.

Bejrút történelmi épületei már a tragédia előtt is rossz állapotban voltak, a sok új építmény megjelenése és a régiek elhanyagolása sok kárt okozott a városban már eddig is. Khoury szerint minél hamarabb, még az őszi esőzések előtt meg kell kezdeni az épületek beázásbiztossá tételét is.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket