dunszt.sk

kultmag

Gótikus út Gömör és Kishont szakrális helyein

Az utolsó augusztusi hétvégén Gömörben és Kishontban már hagyományosan a középkori szakrális művészet kerül középpontba. Augusztus 29-én negyedik alkalommal lehet megszemlélni a rimaszombati, a nagyrőcei és a rozsnyói járás templomait önkéntesek és az egyházi testületek közös munkájának köszönhetően. Az idei lesz az eddigi legnagyobb rendezvény, mikor is 10 és 17 óra között tizenhárom templomban válnak elérhetővé az olasz iskolához sorolható egyedi freskók.

„Rendezvényeinken különböző témák szerint próbáljuk meg bemutatni a templomokat, tavaly például a Bebek család neve kötötte össze azt a hat templomot, amelyet hozzáférhetővé tettünk. 2020-ban nagyvonalúbban képzeltük el a projektet, olyan műemlékekre figyeltünk, amelyek számot tarthatnak a nyilvánosság érdeklődésére a Gótikus úton. A legszebb alkotásokat szeretnénk bemutatni azok közül, amiket a kutatók és a restaurátorok eddig feltártak” – mondja Peter Palgut, a Gótikus út projektjének egyik résztvevője.

Az est az I Fiati kvartett koncertjével zárul, melyet a rozsnyói evangélikus templomban tartanak 18 órakor.

A templomok látogatóit önkéntesek látják el információval, akik a középkori képzőművészet rejtelmeibe, az emlékművek múltjának és jelenének történetébe nyújtanak betekintést. A szlovák nyelvű előadások mellett minden templomban lesz magyar és angol nyelvű brozsúra, valamint háromban magyar nyelvű idegenvezetés – Pelsőcön, Rimabrézón és Csetneken. Ezen kívül még Martonházán, Gecelfalván, Kövin, Rimabányán, Karaszkón, Kiétén, Henckón, Gömörrákoson, Süvetén és Hizsnyón várják a látogatókat a szervezők.

Rimabánya

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket