dunszt.sk

kultmag

Az Hagia Sophia után a Kariye múzeum is mecset lett

Törökország alig egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy az egykori bizánci székesegyház, az Hagia Sophia mecsetté alakul át. Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke most egy újabb ortodox keresztény templom, a Szent Megváltó templomának mecsetté alakítását hagyta jóvá.

Az ezeréves épület a 15. századig bizánci templomként működött, majd fél évszázaddal azután, hogy az Ottomán Birodalom haderői elfoglalták Konstantinápolyt, mecsetté lett. A második világháború után amerikai történészek segítségével helyreállították a templom belsejét és Kariye múzeumként megnyitották a nyilvánosság előtt.

A Kariye múzeum

Az épület a negyedik századtól – amikor Konstantinápoly vált a Római Birodalom fővárosává – egy kiterjedt erődítmény része volt. Kívülről egy minaret is a részét képezi, belülről bizánci keresztény mozaikok és freskók díszítik.

A döntés – csakúgy, mint az egy hónappal ezelőtti – nagy port kavart, megosztotta a közvéleményt. Garo Paylan ellenzéki török politikus szerint Erdoğan ezzel lerombolta az ország multikulturális identitásának egyik legfontosabb szimbólumát. Zeynep Türkyılmaz történész szerint szó szerint rombolásról van szó, ahhoz ugyanis, hogy a templom mecsetként működhessen, el kell fedni a keresztény műalkotásokat, ez viszont meglehetősen nehéz feladat, mert azok az egész épület belsejét borítják.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket