dunszt.sk

kultmag

Több mint 22 000 műalkotás vált ingyen letölthetővé

A frankfurti Städel Museum több mint 22 000 képet tett mindenki számára elérhetővé egy digitális gyűjteményen belül a Kreatív Közjavak (Creative Commons) nonprofit szervezet CC BY-SA 4.0 licence által. A képek letölthetőek és felhasználhatók bárki számára amennyiben feltünteti, hogy az adott, eredeti alkotás a Städel Museum tulajdona.

Hozzáférhetőek többek közt olyan klasszikus és populáris művek, mint például Sandro Botticelli Simonetta Vespucci mint nimfa (Portrait of Simonetta Vespucci as a Nymph) című portréja kb. 1480-ból, Franz Marc Kutya fekszik a hóban (Dog Lying in the Snow) című alkotása kb.1911-ből vagy Rembrandt Önarckép kőfalnak támaszkodva  (Self-Portrait Leaning on a Stone Wall) című képe 1639-ből.

„Ezzel kiköveztük az utat az olyanok számára, akik mélyreható és hosszúra nyúló kutatást szeretnének végezni 700 év művészeti anyagából” – kommentálta Philipp Demandt, a Städel igazgatója az eseményt. Az ingyenes anyag segítséget nyújthat továbbá az egyetemi oktatásban és kutatásban, a művészek és dizájnerek új utakat és ötleteket meríthetnek a klasszikus alkotások újragondolásával, mint kulturális, történeti vagy egyszerűen csak az ihletforrás és kreatív felhasználás értelmében. Egyszóval a felhasználható művészeti anyagot új kontextusokba helyezve bármilyen egyéni célra fel lehet használni akár a szimplán műkedvelők körében is: például kedvenc képünket eredeti nagyságában is az ebédlőnk falára akaszthatjuk.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket